Kakvi su odnosi SNS-a i SPS-a?

Da li je Aleksandar Vučić prihvatio objašnjenje svog koalicionog partnera Ivice Dačića da nema sukoba između SNS-a i SPS-a, nakon intervjua Branka Ružića, ili je vladajuća koalicija pred raspadom, a Srbija pred vanrednim izborima?

"Da hoću, srušio bih Vučića! Nisam destruktivan tip, kao neki. Ne rušim. Gradim, kao što Mrkonjić gradi mostove, ja gradim prijateljstva, politička partnerstva", rekao je Branko Ružić.

Naprednjaci to tako nisu razumeli. Potpredsednica SNS-a Marija Obradović odgovara da je on "polupismena secikesa". Dan kasnije premijer najavljuje da će odnose sa socijalistima skenirati u stranci.

"Samo vidim da svi vole da glume neke nacionalne heroje, samo neka oni rade svoj posao", kaže Aleksandar Vučić.

Ružić na Tviteru odgovara: Kao "secikesa" i "samozvani heroj" razgoropadio je razne megafone, ali da treba čitati i dalje od naslova.

Tako je izgleda čitao Dačić – koji smiruje strasti.

"Sa aspekta državne politike koju Srbija vodi, ne postoje nikakvi problemi, niti razmimoilaženja između Aleksandra Vučića i mene. Veliki nas izazovi čekaju da bismo se svađali i napadali. To važi za svakoga, uključujući i mene, Ružića ili bilo kog drugog stranačkog funkcionera", kaže Dačić.

"Da li Vlada ima većinu, sada ima, a da li će imati većinu za mesec-dva, videćemo. Možda ne bude SNS za tu vladu, pa onda opet neće Vlada imati većinu. Možda se sklopi neka druga većina, nikada ne znate. A za sve postoji proverljivost, za sve ćemo pitati narod", ističe Vučić.

Nije prvi put da se narod pita nakon sukoba koalicionih partnera SPS-a i SNS-a, bilo ih je i pred izbore 2014. i 2016. godine. Ali nikada nisu bili direktan okidač za izbore, kažu analitičari.

"Tu koaliciju drže Vučić i Dačić, i sve dok je tako, ja ne očekujem da će biti ikakvih promena. Ovaj sukob možemo da čitamo i kao vrstu dodatnog razloga i alibija za mogućnost raspisivanja parlamentarnih izbora, a s druge strane, sve može da se sve završi pomirljivo ako Vučić odluči da se ne ide na izbore", kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Još jedan deo intervjua mogao bi biti povod izborima, smatra deo analitičara. To što Ružić smatra da bi SPS kao i do sada trebalo da ima svog kandidata za predsednika.

"Da SNS kaže svojim partnerima: pošto nećete da podržite sadašnjeg predstavnika, mi ne mislimo da je validna sadašnja vladajuća koalicija", rekao je Dragomir Anđelković.

Anđelković ne veruje u najavu premijera da bi mogla da se formira drugačija većina.

"Sa tankom većinom se ne vlada. Vučić je navikao na stabilnu vlast, i ne verujem da bi mogao da funkcioniše u okolnostima da svaki put da iščekuje da li će imati konsenzus", rekao je Bojan Klačar.

A nju sada čini kolicija oko SNS-a i SPS-a sa više od 160 poslanika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи