Dodeljen pozivni broj geografskoj oblasti Kosova

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) dodelila je, na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije, geografskoj oblasti Kosova pozivni broj +383.

Taj broj je odobrila Srbija i u dopisu 3. decembra Uniji dala saglasnost da Kosovu kao geografskoj oblasti ustupa na korišćenje pozivni broj +383.

U dopisu se podseća da je dogovoreno da se ime AP Kosovo i Metohija u tehničkim aneksima Unije pominje kao Kosovo sa zvezdicom, uz fusnotu.

Ta oznaka je bez prejudiciranja položaja ili statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, navodi se u dopisu koji je potpisao ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić.

ITU je u pismu generalnog sekretara ITU Haolina Zhaoa ministru Ljajiću potvrdila da je pozivni broj +383 od danas ustupljen za geografsku oblast Kosova.

Zhao je čestitao srpskim organima vlasti na učinjenom napretku posle intenzivnog pregovaranja koje je trajalo skoro tri godine i da je ponosan što je ta organizacija doprinela tom procesu i zadovoljavajućem rešenju za sve strane.

Istovremeno, danas bi trebalo da bude izdata i licenca za "Telekomovu" ćerku firmu na KiM – MTS d. o. o. Kosovska Mitrovica, za normalno funkcionisanje u pokrajini i sa većom pokrivenošću singalom srpskog operatora u svim sredinama sa srpskim stanovništvom, i sa mogućnošću korišćenja svih naprednih tehnologija.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da će danas razgovarati sa ljudima iz "Telekoma Srbije".

"Preneću ljudima da je 'Telekomu Srbije' danas uručena puna licenca za poslovanje na čitavoj teritoriji KiM i razgovaraćemo o budućim planovima za razvoj te kompanije, za koju očekujem da već za nekoliko meseci uzme značajan deo tržišta u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Đurić.

Preduslov za postizanje Sporazuma sa Prištinom bio je da se kompletna imovina "Telekoma" u pokrajini sačuva i prebaci na novu ćerku kompaniju.

Pozivi sa ostalim delovima Srbije biraju se bez pozivnog broja, kao i do sada, i po ceni lokalnih međugradskih poziva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи