Savet SP ohrabruje Srbiju u reformama

Savet za stabilizaciju i pridruživanje (Savet SP) između EU i Srbije ohrabruje Srbiju da ojača napore u reformama i da se fokusira na efektivnu implementaciju reformi u oblastima vladavine zakona, osnovnih prava, demokratskih institucija, javnoj administraciji, kao i razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i poboljšanju biznis okruženja, navedeno je večeras u zajedničkom saopštenju posle sednice Saveta za SP.

Sastanak Saveta SP pružio je, kako je navedeno, priliku da se razmotri napredak Srbije u njenim pripremama za prijem u EU kao i da se razmotre prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju je naglašeno da je Savet SP pozdravio značajne korake koje je Srbija preduzela od poslednjeg sastanka, usvajanjem akcionih planova u vezi sa poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona, kao i napredak u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, uključujući posvećenost regionalnoj saradnji, što je omogućilo otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

U tom smislu, Savet je pozdravio otvaranje poglavlja 32 (o finansijskoj kontroli) i 35 (vezano za dijalog) što je učinjeno 14. decembra prošle godine, zatim poglavlja 23 i 24 od 18. jula ove godine, kao i otvaranje poglavlja 5 i otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 25 (o nauci i istraživanju) od 13. decembra, navodi se u saopštenju.

Savet SP je, kako je navedeno, takođe naglasio da je značajno da Srbija blagovremeno ispuni obaveze preuzete akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.

Na sastanku je Savet konstatovao da su u Srbiji održani izbori 24. aprila ove godine i izrazio zadovoljstvo povodom nastavka rada ka postizanju strateškog cilja Srbije u smislu članstva u EU pod novom vladom.

Konstatovano je takođe da je, prema Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR), izborni proces ponudio biračima raznolikost izbora i da je u potpunosti sproveden uz puno poštovanje osnovnih sloboda.

Pozdravljeni sporazumi Beograda i Prištine

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Savet SP je pozdravio nedavne sporazume o primeni slobode kretanja i telekomunikacijama.

Savet je konstatovao da je napredak u dijalogu sa Prištinom, posebno u primeni sporazuma iz avgusta 2015, bio usporen u prvoj polovini ove godine.

"Savet poziva Srbiju da ubrzano primeni svoj deo svih ranije postignutih sporazuma, posebno kada je reč o energetici, kao i da se konstruktivno angažuje sa Kosovom u formulisanju i implementaciji budućih sporazuma", navodi se u saopštenju.

Savet SP je naglasio da Srbija treba da se, u skladu sa dogovorenim okvirom, uskladi progresivno sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u periodu pred evrointegrisanje.

Takođe je pozdravljen doprinos Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i konstatovani su prvi koraci preduzeti u procesu obnavljanja strateških dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane.

Savet SP je, kako je naglašeno, pohvalio Srbiju i zbog napora i konstruktivne saradnje u rešavanju migrantske krize, istovremeno naglasivši značaj saradnje u borbi protiv terorizma.

Regionalna saradnja suštinski deo proširenja

Konstatovano je i da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski elementi procesa proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja, navedeno je u saopštenju.

Savet je sa zadovoljstvom primetio sve konstruktivnije angažovanje Srbije u inicijativama regionalne saradnje i ohrabrio Srbiju da nastavi jačanje dobrosusedskih odnosa, ističući da sporove i pitanja treba rešavati u skladu međunarodnim zakonima i utvrđenim principima.

Savet sa zadovoljstvom očekuje naredne korake u pristupnim pregovorima i ističe da napredovanje Srbije u vezi sa poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona i poglavlja 35 o procesu normalizacije odnosa sa Kosovom ostaju ključni za ukupni tempo pregovaračkog procesa, a u skladu sa dogovorenim okvirima, navodi se u saopštenju.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije (Savet SP) održao je danas svoj treći sastanak u Briselu, a predsedavali su ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak koji je predvodio delegaciju EU u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han ispred Evropske komisije, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon održanog Saveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво