Han: Srbija na dobrom putu

Srbija je na dobrom putu, jer je do sada u pregovorima sa EU otvorila šest poglavlja - dva danas, od kojih je jedno odmah i zatvorila, rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han. Veruje da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja nego u ovoj godini.

Han je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da su otvorena dva poglavlja, da je jedno od njih privremeno zatvoreno i da je sve to za dobrobit Srbije i njenih građana.

Prema njegovim rečima, kvalitet mora da bude održavan, pažnja mora da se obrati na ključne oblasti, među kojima je i normalizacija odnosa sa Prištinom.

Evropa insistira na sigurnosti, miru, stabilnosti, prosperitetu u svemu što radite u Srbiji i što je u interesu njenih građana, kazao je evropski komesar.

"Na žalost, na kraju je bila odluka da otvorimo samo dva poglavlja, i verujem da ćemo uskoro otvoriti i ovo poglavlje (26). Mi imamo 28 članica i uvek ima nekih diskusija o tome šta treba raditi. Siguran sam da to neće uticati na ukupan tempo procesa, jer se radi o poglavlju koje se odmah i zatvara", rekao je Han.

Evropski komesar za proširenje izjavio je da veruje da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja nego u ovoj godini.

Han je rekao da je odlučeno da danas budu otvorena dva poglavlja, ali da je siguran da će Srbija uskoro otvoriti i Poglavlje 26, posle čega će se videti dalji koraci.

On je naveo da EU ima 28 zemalja članica, da uvek postoje diskusije o otvaranju poglavlja, da "za neke odluke treba vremena", ali da je siguran da to što Poglavlje 26 nije otvoreno neće imati uticaja na pregovarački proces.

"Mislim da nismo izgubili puno vremena", rekao je Han.

On je istakao da je siguran da će u 2017. godini biti otvoreno više poglavlja nego ove godine, tokom koje je Srbija otvorila četiri poglavlja.

Upitan kako komentariše to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio da ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji, Han je rekao da poštuje to što je Vučić ranije prisustvovao međuvladinim konferencijama, što, naveo je, pokazuje njegovu posvećenost evropskom putu Srbije.

"Žalim što nije mogao da ostane, ali mi smo ovde. Siguran sam da će biti prilike da bude ovde sa nama, da slavimo otvaranje drugih poglavlja", rekao je Han.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се