Zamerke nacionalnih manjina – pitanje za poglavlje 23 ili 26?

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da ne treba "dramatizovati situaciju" oko hrvatskih primedaba koje se odnose na otvaranje spornog poglavlja 26. Kako kaže, Hrvatskoj su potrebna dodatna pojašnjenja.

Obrazovni sistem, obuke, programi za mlade i kultura – to je sadržina poglavlja 26. Evropska komisija je još pre godinu i po ocenila da je Srbija u toj oblasti spremna za pregovore. Jedan od razloga zašto ono nije otvoreno je, kako tvrde u Hrvatskom nacionalnom vijeću, problem udžbenika na hrvatskom jeziku.

"To je jedan proces koji traje i sigurno će biti završen tek za pet-šest godina. Zatim je tu pitanje jezično-stručnog kadra jer se dešava da više od 50 odsto kadra u nastavi zapravo ne predaje na hrvatskom jeziku", kaže predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić.

Savet hrvatske nacionalne manjine finansira se iz budžeta Srbije sa 13 miliona dinara godišnje. Oko 1.000 dece hrvatske nacionalnosti pohađa nastavu na maternjem jeziku.

"Pitanje nedostajućih udžbenika na koje ukazuje hrvatska nacionalna manjina je predmet sporazuma između Ministarstva prosvete i HNV-a, dakle dogovoreno je na koji način će se nedostajući udžbenici u narednom periodu obezbeđivati", kaže direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Gordana Predić kaže da se zamerke koje se tiču obrazovanja i nacionalnih manjina, u ovom slučaju hrvatske nacionalne manjine, ne odnose na poglavlje 26 i da su one regulisane kroz pregovaračko poglavlje 23.

Iako je u junu, po potpisivanju Deklaracije o unapređenju odnosa dve zemlje, hrvatska predsednica obećala da će se problemi rešavati bilateralno i da Hrvatska neće kočiti Srbiju u evrointegracijama, danas druga priča.

"Ovde je reč o kriterijumu koji je vrlo lako ispuniti za koji ne vidim neki politički niti bilo koji drugi problem zašto ne bi bio ispunjen, a uostalom i deklaracija koju sam potpisala sa gospodinom Vučiće jeste bila ispružena ruka da će Hrvatska biti partner Srbiji na putu članstva ka EU", rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ističe da odgovorno tvrdi da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja članica.

"Nema mesta sumnji da će Srbija, u saradnji sa savetima svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rešavati pitanja nastave na maternjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja. Najzad, bilateralna pitanja, sama sintagma kaže, bilateralna, i da ih tako valja rešavati, uvek u dobroj volji i nameri", kaže predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Hrvatska je Srbiji već nekoliko puta spuštala rampu za otvaranje poglavlja 23, tražeći takođe veća prava za svoju manjinu u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара