Otvorena poglavlja 5 i 25

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije EU otvorena su dva poglavlja – 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. Istovremeno, poglavlje 25 je i zatvoreno.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović je, na konferenciji za novinare nakon otvaranja poglavlja, rekla da je za Srbiju važno da zadrži dinamiku pregovaračkog procesa, bez obzira na to što smo razočarani i nezadovoljni jer poglavlje 26 nije otvoreno, ali da Srbiju ništa neće zaustaviti na putu napretka.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je da je Srbija na dobrom putu, jer je do sada u pregovorima sa EU otvorila šest poglavlja – dva danas, od kojih je jedno odmah i zatvorila. Veruje, kaže, da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja nego u ovoj godini.

I ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak pozdravio je otvaranje pregovaračkih poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, ističući da je otvaranje poglavlja dobra vest za Srbiju i za EU.

Premijer Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti saopštio da samo Republika Hrvatska nije podržala otvaranje poglavlja 26.

Međuvladinoj konferenciji, iza zatvorenih vrata, prisustvovala je ministarka Jadranka Joksimović, ali ne i premijer Vučić, koji je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji EU–Srbija.

To je premijerov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Srbija je, kako se ocenjuje, mnogo uradila u oblasti javnih nabavki i na planu reformi i otvaranja poglavlja 5, koje je veoma važno za borbu protiv korupcije, rezultat je toga. U okviru tog poglavlja srpsko zakonodavstvo se usaglašava sa zakonodavstvom EU.

EU o očekivanjima od Srbije posle otvaranja poglavlja

Savet ministara EU saopštio je da će, posle današnjeg otvaranja poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, nove pristupne konferencije biti planirane kako bi se napredak nastavio u prvoj polovini sledeće godine.

Kada je reč o poglavlju 5 o javnim nabavkama, Evropski savet navodi da se od Srbije očekuje usklađivanje i primena evropskih kriterijuma u toj oblasti.

Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje tog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovinama u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira Zakona o javnim nabavkama.

"Srbija treba da uspostavi odgovarajuće administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovede adekvatne mere kako bi se osigurala adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva u oblasti javnih nabavki i to pre ulaska Srbije u članstvo", navodi se u dokumentu Evropskog saveta izdatom posle međuvladine konferencije sa Srbijom.

Ističe se da se od Srbije očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Kada je u pitanju poglavlje 25, Evropski savet napominje da za poglavlje koje se odnosi na nauku i istraživanja nisu potrebna prelazna merila za njegovo privremeno zatvaranje, uzimajući u obzir generalno dobar nivo pripremljenosti Srbije u ovim oblastima i ograničen broj evropskih tekovina u odnosu na koje se nacionalno zakonodavstvo usklađuje.

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na ta poglavlja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво