Otvorena poglavlja 5 i 25

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije EU otvorena su dva poglavlja – 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. Istovremeno, poglavlje 25 je i zatvoreno.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović je, na konferenciji za novinare nakon otvaranja poglavlja, rekla da je za Srbiju važno da zadrži dinamiku pregovaračkog procesa, bez obzira na to što smo razočarani i nezadovoljni jer poglavlje 26 nije otvoreno, ali da Srbiju ništa neće zaustaviti na putu napretka.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je da je Srbija na dobrom putu, jer je do sada u pregovorima sa EU otvorila šest poglavlja – dva danas, od kojih je jedno odmah i zatvorila. Veruje, kaže, da će Srbija sledeće godine otvoriti više poglavlja nego u ovoj godini.

I ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak pozdravio je otvaranje pregovaračkih poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, ističući da je otvaranje poglavlja dobra vest za Srbiju i za EU.

Premijer Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti saopštio da samo Republika Hrvatska nije podržala otvaranje poglavlja 26.

Međuvladinoj konferenciji, iza zatvorenih vrata, prisustvovala je ministarka Jadranka Joksimović, ali ne i premijer Vučić, koji je sinoć, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, odlučio da otputuje iz Brisela i ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji EU–Srbija.

To je premijerov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu na to otvaranje.

Srbija je, kako se ocenjuje, mnogo uradila u oblasti javnih nabavki i na planu reformi i otvaranja poglavlja 5, koje je veoma važno za borbu protiv korupcije, rezultat je toga. U okviru tog poglavlja srpsko zakonodavstvo se usaglašava sa zakonodavstvom EU.

EU o očekivanjima od Srbije posle otvaranja poglavlja

Savet ministara EU saopštio je da će, posle današnjeg otvaranja poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, nove pristupne konferencije biti planirane kako bi se napredak nastavio u prvoj polovini sledeće godine.

Kada je reč o poglavlju 5 o javnim nabavkama, Evropski savet navodi da se od Srbije očekuje usklađivanje i primena evropskih kriterijuma u toj oblasti.

Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje tog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovinama u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira Zakona o javnim nabavkama.

"Srbija treba da uspostavi odgovarajuće administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovede adekvatne mere kako bi se osigurala adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva u oblasti javnih nabavki i to pre ulaska Srbije u članstvo", navodi se u dokumentu Evropskog saveta izdatom posle međuvladine konferencije sa Srbijom.

Ističe se da se od Srbije očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Kada je u pitanju poglavlje 25, Evropski savet napominje da za poglavlje koje se odnosi na nauku i istraživanja nisu potrebna prelazna merila za njegovo privremeno zatvaranje, uzimajući u obzir generalno dobar nivo pripremljenosti Srbije u ovim oblastima i ograničen broj evropskih tekovina u odnosu na koje se nacionalno zakonodavstvo usklađuje.

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na ta poglavlja.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 14. dec 2016, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Nam ne otvore vrata kao Hrvatima za clanstvo...

(sreda, 14. dec 2016, 07:28) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Se i žuriti uEU. Vazno je da mi nasu zemlju sto vise izgrađujemo i usavršavamo. Ostavimo i Hrvate neka se diče sa svojim ustavšvom. Jako je važno kupovati Srpske proizvode a ignorisati potpuno hrvatske. Pozdrav iz Osla. P.s. Vise treba sarađivati sa Norveškom i Švajcarkom .

(utorak, 13. dec 2016, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Република Српска

Није Хрватска репрезентативан узорак...они ће се сами о себи забавити, видјећеш када више не буде могућности да се каче за Србе и Србију. Ни сада нису у ситуацији да своје фрустрације лијече на нама онолико колико би жељели. Оставимо их у њиховом блату, сигуран сам да им није лако. Већ сада је тужно много тога у вези са Хрватском, а неће проћи много времена почећемо их озбиљно жалити. Вјеруј ми. Ако смо изабрали да идемо ка ЕУ, онда шта нас брига шта они покушавају? На крају крајева они мене и не интересују баш превише, јер нису вриједни минуте мог времена да трошим на њих, мене интересује Србија и Српска и наш народ, да извучемо максималну корист из сваке ситуације па и из тог пута ка ЕУ, све док траје. Ако се некад опредјелимо другачије, онда ћемо другачије радити и мислити, али увијек иѕвући максимум из сваке ситуације.

(utorak, 13. dec 2016, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Jaka stvar,

ne znaci mi nista ova vest, svako normalan vidi da danas u EU moze samo ako nemas nikakve vrednosti, ako ne postujes ljudska prava itd ili postujes kada zatreba. Srbija nikada nije bila takva i nikada nece biti, zato je i toliko ratovala, jer su mnogi hteli da je promene i iskroje po svojoj meri, nece moci!

(utorak, 13. dec 2016, 18:05) - anonymous [neregistrovani]

Opušteno

Polako samo, ima vremena.

(utorak, 13. dec 2016, 18:03) - anonymous [neregistrovani]

EU na početku kraja

Do 2025. godine ima da se naotvaraju i nazatvaraju, ako se dotle ne raspadnu.

(utorak, 13. dec 2016, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Dobro

Dosta vise gubljenja vremena I energije na ta poglavlja I cemu sve to?
Za nekoliko godina EU ce se verovatno raspasti.Okrenimo se obnavljanju nase zemlje.