Nikolić: Srbija mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU, ali nije htela

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Moldavije, Andrejem Galburom, konstatovao da dve zemlje vezuje prijateljstvo, dobri odnosi i uzajamna podrška.

"Mi veoma cenimo podršku Moldavije teritorijalnom integritetu Srbije i pravimo jasnu razliku između prijatelja koji su priznali Kosovo i onih koji to nisu učinili", istakao je Nikolić.

On je, osvrnuvši se na evrointegracije Srbije, rekao da prepreke na tom putu neće promeniti zvanični kurs, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

"Sprovođenje reformi i usaglašavanje sa evropskim standardima dugo traju i građani s pravom očekuju neki napredak", rekao je Nikolić.

On je rekao da nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 i dodao: "Mi smo imali mnogo razloga i mogli smo da sprečimo ulazak te zemlje u EU, ali to nismo učinili, u želji da ostvarimo dobrosusedske odnose i da pokažemo dobru volju. Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose stvaraju sve veći otpor sa njihove strane."

S druge strane, predsednik Nikolić je naglasio da Srbija ceni evropske vrednosti, ali da joj je potreban i oslonac Ruske Federacije.

On je podvukao izvanrednu saradnju sa Kinom, azijskim, afričkim zemljama, čitavom Južnom Amerikom i naglasio da će napori na snaženju dobrih odnosa širom sveta biti fokus i u budućnosti.

Andrej Galbur se saglasio sa Nikolićem u njegovoj konstataciji da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski.

On je potvrdio da ta zemlja neće promeniti principijelni stav o nepriznavanju Kosova, bez obzira na promenu vlasti.

"Vaša zemlja je primer izvanrednog balansa između istoka i zapada i mi želimo da sledimo taj primer", rekao je Galbur.

Moldavija, kako je rekao, ostaje privržena putu evrointegracija i nastaviće sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije i jačanje ekonomije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво