Milićević: Srbija neće dozvoliti da je neko ponižava

Srbija ima svoj evropski put, ali to ne znači da ćemo dozvoliti da nas neko ponižava i uslovljava otvaranjem poglavlja, izjavio je šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević.

Prema rečima Đorđa Milićevića, odluka Hrvatske da blokira otvaranje poglavlje 26 ostavlja "gorak ukus" jer je reč o političkoj odluci.

"Gorak ukus ostavlja to što je ovo politička odluka, odluka koja nije zasnovana na činjenicama i na evropskim pravilima i što ovo potvrđuje jednu neprincipijelnost u odlučivanju na nivou EU", kaže Milićević.

Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Hrvatska to ne čini prvi put, iako je jasno rekla da to neće činiti i da će sva otvorena pitanja rešavati bilateralno, te da za razliku od Hrvatske, Srbija ima jedan konstruktivan pristup, želi dobrosusedske odnose i rešavanje svih otvorenih pitanja, ako postoje, kroz dijalog i razgovor.

Kako je naveo, Srbija se neće ponašati na način na koji se ponaša Hrvatska, ali veruje da ćemo u danima pred nama naše odnose ipak morati da postavimo na nešto drugacijoj osnovi.

"Verujem da će Vlada Srbije doneti odluke koje će biti u najboljem interesu Srbije i njenih građana. U tome vlada ima potpunu podršku poslaničke grupe SPS", rekao je Milićević.

Srbija, kazao je on, svakako neće ugroziti svoje nacionalne i državne interese, te da je veoma predano, ozbiljno, odgovorno i posvećeno radila kada je reč o poglavlju 26 i da nedvosmisleno zaslužuje otvaranje i tog poglavlja.

Značajno je i dobro, kako je ocenio, to da će biti otvorena dva nova poglavlja, jer to jeste potvrda reformskog kusra vlade i reformskog puta Srbije.

"Izražavamo žaljenje što prema najavama koje smo čuli postoji mogućnost da neće biti otvoreno poglavlje 26 koje se tiče kulture i obrazovanja”, dodao je Milićević.

Što se tiče zamerke Bugarske kada je reč o poglavlju 26, Milićević kaže da je lako napisati u ustavu da nemate nacionalne manjine kao što je to i uradila Bugarska, a onda da govorite o pravima bugarske manjine u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара