Skupština o poljoprivredi

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izmenama zakona iz oblasti poljoprivrede, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i o potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Kine o ukidanju viza.

Poslanici su tokom dana razmatrali izmene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i izmene Zakona o vodama.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju neophodno usvojiti po hitnom postupku kako bi poljoprivrednici u Srbiji imali pristup sredstvima iz IPARD-a u iznosu od 175 milona evra.

Kako je dodao, izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđen je širi obuhvat onih koji će imati pravo da ostvaruju podsticaje iz budžeta, dok će posebna pažnja biti usmerena na one koji se bave stočarskom proizvodnjom.

"Sredstva koja su namenjena za poljoprivrednike u tom iznosu, a o kojima se mnogo govorilo prethodnih godina, zbog nepostojanja akreditacije Uprave za agrarna plaćanja nisu na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, i zato se ide na usvajanje izmena po hitnoj proceduri", rekao je ministar.

On je najavio da će do polovine januara kompletna procedura za angažovanje stručnjaka u Upravi za agrarna plaćanja biti završena, te da je predviđeno da već u aprilu budemo spremni za akreditaciju te Uprave, a da u drugoj polovini 2017. bude prvi konkurs za IPARD sredstva namenjena poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

Nedimović je istakao da je ova godina bila dobra za poljoprivrednu proizvodnju i donela je veće prinose i prihode.

Što se tiče izmena zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Nedimović je rekao da je predviđen širi obuhvat onih koji će moći da ostvaruju podsticaje.

Naveo je da je budžet za poljoprivredu za narednu godinu za 3,32 milijarde veći i da je četiri puta više sredstava opredeljeno za razvoj mera konkurentnosti, odnosno za subvencionisanje investicija u najvećem delu.

Umesto 526 miliona dinara koliko je bilo predviđeno ove, u idućoj godini biće 2,2 milijarde namenjenih za to.

Izmenama Zakona o vodama, prema njegovim rečima, predviđene su jasnije procedure o zakupu nekog vodnog prostora i o drugačijem upravljanju rekama, dok će naknade za odvodnjavanje, umesto Porske uprave, obračunavati nadležna javna vodoprivredna preduzeća. 

Poslanici o IPARD-u i o tome ko je uništio srpska sela 

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Arpad Fremond rekao je da se Zakonom o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju stvara stabilna, dugoročna i predvidiva poljoprivredna politika.

Kao pozitivno je ocenio to što se proširuje proširuje opseg mera u oblasti stočarske proizvodnje i proširuje krug korisnika podsticaja u oblasti direktnih praćenja za stočarsku proizvodnju.

Kritike u vezi sa korišćenjem sredstava iz IPARD fondova uputio je Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe SDS, koji je naveo da je IPARD program nešto što Srbija ima veliku šansu da propusti, jer se neodgovorno ponaša.

"IPARD program je program koji važi od 2014. do 2020. godine. Mi smo danas, slobodno mogu reći, u 2017. godini, a da pritom nismo do sada uradili apsolutno ništa da stvorimo uslove da nam te pare ne propadnu", rekao je Aleksić.

Kako je dodao, poljoprivreda spada u jednu od najvažnijih privrednih grana pa joj treba prići sa velikom ozbiljnošću, što, kaze, nije bio slučaj u prošlosti.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je velika dilema ko je više kriv za propadanje sela, da li SNS ili DS.

Kako kaže, poljoprivreda i selo su dve teme koje su ostale "zanemarene i ponižene" u interesovanjima političkih elita u prethodnom periodu, navodeći da bi bilo pogrešno reći da su samo naprednjaci odgovorni za slom poljoprivrede i sela.

U poljoprivredi je, dodaje, najvažnije dugoročno strateško planiranje i sigurnost koja se takvim planiranjem daje poljoprivrednicima.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović složio se da su sela uništena i da je agrarna politika zemlje već dugo loša i konfuzna i da je teško sa takvom politikom vratiti život u sela.

"Kakav je život na selu, kakvo je obrazovanje, zdravstvena zaštita, kulturni život, na osnovu čega bi ljudi mogli da razmišljaju o vraćanju na selo i koliko je ministara za sve ove godine promenjeno i kakav je bio njihov plan na koji su poljoprivrednici eventualno mogli da se oslone", upitao je Jovanović.

Govoreći o predloženim izmenama, demokrata Goran Ješić rekao je da su pred poslanicima tri zakona "kojima sa kantom gasimo požar u ovom trenutku".

On je rekao i da izvesnost i predvidljivost moraju biti jasno oličene u agrarnim politikama, te da se ne može svake dve ili tri godine menjati strategija poljoprivrede.

Na početku sednice poslanici su iskoristili priliku da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Poslanici će sutra razmatrati i predloge zakona o upravljanju aerodromima i o transportu opasne robe, kao i izmene zakona o komunalnim delatnostima i o javno - privatnom partnerstvu i koncesijama.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Trans-evropske železnice i potvrđivanje Multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара