Nikolić: Bilateralna pitanja rešavati bilateralno

Predsednik Tomislav Nikolić poručio da bilateralna pitanja treba rešavati bilateralno i uvek u dobroj volji i sa dobrom namerom, pitajući da li, ako 27 zemalja EU nema primedaba i zdušno podržava otvaranje i poglavlja 26, jedna njihova članica uistinu vredi ocene ostalih.

Obraćajući se na sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Nikolić je istakao da je Srbija jasno zacrtala svoj evropski put i da ulaže napore da bi odgovorila svim zahtevima koje valja ispuniti na tom putu.

"Očekivali smo podršku i odobravanje svih zemalja članica EU, makar za one zahteve koji su bili jednaki za sve, kada već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom i koji nisu bili deo kroz koji su prolazili ostali kandidati, danas članovi Unije. Ako 27 zemalja nema primedbi i zdušno podržava otvaranje i 26. poglavlja, da li jedna njihova članica uistinu vredi ocene preostalih 27?", upitao je Nikolić.

Nikolić je naglasio da odgovorno tvrdi da su zakoni koji tretiraju nacionalne manjine u Srbiji daleko iznad zakona zemalja članica.

"U njima je regulisano i pitanje koje se tiče kulture i obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina", naveo je predsednik.

Prema rečima Nikolića, nema mesta sumnji da će Srbija, u saradnji sa savetima svake nacionalne manjine, posvećeno i stručno rešavati pitanja nastave na maternjem jeziku, udžbenika, nastavnika, specifičnih sadržaja.

Podvukao je da su bilateralna pitanja, sama sintagma kaže, bilateralna, i da ih tako valja rešavati, uvek u dobroj volji i sa dobrom namerom.

Nikolić je rekao da se u susednoj Hrvatskoj nadmeću ko će više da naškodi Srbiji ili da je uvredi.

Prema njegovim rečima, veličaju se simboli pod kojima su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijani Srbi, Romi i Jevreji, predsednica Hrvatske se izvinjava roditeljima zato što je neznajući u paketićima deci poklonila i čokoladu proizvedenu u Srbiji.

"Vrhunac, juče Hrvatska ometa put Srbije ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Tako se ne sarađuje, ne gradi već razgrađuje, a mi i danas pružamo ruku Hrvatskoj i pozivamo da u interesu naše dece razgovaramo, sarađujemo, izgrađujemo društvo bez granica, rasnih i verskih sukoba. Mi to želimo, ta ruka je pružena svima, njima posebno, zato što želimo najbolje odnose", zaključio je Nikolić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара