Lavrov u Beogradu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Premijeru Aleksandru Vučiću je preneo pozdrave ruskog predsednika Putina, zahvalivši mu na ličnom doprinosu na unapređenju odnosa sa Ruskom Federacijom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je Lavrovu Orden srpske zastave prvog stepena.

17.05 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov potpisali su plan konsultacija dva ministarstva za naredne dve godine. Dačić je poručio da je bez Rusije nemoguće zaštititi teritorijalni integritet Srbije.

16.20 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ruskim kolegom, ocenivši da je poseta Lavrova Srbiji još jedan korak u razvoju bratskih odnosa dveju zemalja.

15.40 - Lavrov je sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom položio venac na groblju Oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu.

14.15 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je Sergeju Lavrovu Orden srpske zastave prvog stepena.  

13.55 – Šef ruske diplomatije se u Predsedništvu sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. 

13.10 – Lavrov preneo srpskom premijeru pozdrave predsednika Putina, premijera Medvedeva i istakao da visoko ceni njegov doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa.

12.55 – Premijer Aleksandar Vučić se sastao sa Sergejom Lavrovom u Vladi Srbije. 

12.25 – Srpski šef diplomatije dočekao Sergeja Lavrova na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Premijer Aleksandar Vučić se u Nemanjinoj 11 sastao sa Sergejom Lavrovom i poželeo mu dobrodošlicu na ruskom.

"Nadam se da će saradnja između naših naroda i naših zemalja uvek biti dobra i možemo reći bolja i uspešnija. Uveren sam da ćemo zajedno postići odlične ekonomske rezultate, povećati robnu razmenu i zajedno sa tim održati veoma dobre odnose između naših zemlja. To je naš zajednički zadatak", rekao je Vučić Lavrovu.

Lavrov je naveo da mu je uvek drago da poseti "prijateljsku Srbiju".

"Nama je jako drago kada dolazimo u posetu prijateljskoj Srbiji i prekrasnom Beogradu, koji se obnavlja i koji kao i ranije privlači ljude koji vole srpsku kulturu i istoriju", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je Vučiću preneo "najbolje želje predsednika Putina i premijera Medvedeva".

"Vrlo cenimo vaš lični doprinos razvoju odnosa sa Ruskom Federacijom i pažnju koju svakodnevno lično posvećujete svim pravcima naše saradnje. Posmatramo vašu sigurnu pobedu na izborima početkom ove godine kao ubedljivu podršku građana Srbije onoj liniji koju vi podržavate, uključujući i razvoj prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom."

Kako ističe, nakon prošlogodišnjeg pada, ove godine vidimo mali ali već održivi rast ekonomskih odnosa. "Nadamo se da je prošlomesečno zasedanje Međuvladinog komiteta obezbedilo one odluke koje će omogućiti da ova tendencija bude održiva i bespovratna", rekao je Lavrov.

Naveo je da su veze u humanitarnoj oblasti i u spoljnoj politici primer uzajamnog poštovanja i saradnje, ali i spremnosti da se shvate stavovi jedne i druge strane i pruže podrška i razumevanje.

"Zahvalni smo na gostoljubivosti, na pažnji koju poklanjate našim odnosima i računamo na vrlo produktivnu posetu", rekao je Lavrov.

Lavrova je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sastanku u Vladi Srbije su prisustvovali i ministri spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, kao i amabasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i članovi ruske delegacije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво