Moskva o odnosima sa Beogradom: Poverljivi dijalog na najvišem nivou

Tokom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu 12. i 13. decembra biće izvršena "duboka analiza" ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju.

"Tokom predstojećih pregovora biće napravljena duboka analiza ključnih pitanja bilateralnih i međunarodnih pitanja, data ocena realizacije ranije postignutih dogovora, a takođe, biće i pojedinačno razmotreni koraci za dalji razvoj saradnje", navodi se u sapoštenju.

Rusko ministarstvo navodi da važnu ulogu u produbljivanju odnosa igra "poverljivi politički dijalog na najvišem nivou", i podseća da su se Putin i Nikolić sreli u martu ove godine, kada je Nikolić boravio u Moskvi povodom uručivanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

U saopštenju se podseća i da je Putin u maju primio Vučića, koji se u Moskvi nalazio "privatno".

"U skladu sa postojećim pozivom, razrađuje se i poseta premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, za šta treba dodatno da budu usaglašeni rokovi", navodi se u saopštenju.

"Učešće srpskih poslanika u radu Parlamentarne skupštine ODKB kao posmatrača, prijem generalnog sekretara ODKB Nikolaja Borđuže na najvišem nivou u Beogradu u aprilu ove godine, održavanje rusko-srpsko-beloruskih vojnih vežbi 'Slovensko bratstvo', procenjujemo kao ubedljiv dokaz izbalansiranog kursa Srbije, svedočanstvo istinskog neutraliteta u sadašnjim složenim uslovima na evropskom kontinentu", navodi se u dokumentu.

Rusko ministarstvo je navelo da Beograd ne posmatra usmerenost na članstvo u EU kao prepreku za dalje jačanje veza sa Rusijom i za dalju koordinaciju prilaza sa Moskvom o aktuelnim svetskim i evropskim pitanjima.

U saopštenju se ukazuje i da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama EU i da zauzima "izbalansiranu poziciju" o događajima u Ukrajini.

Podrška Rusije suverenitetu Srbije 

Posebna pažnja u rusko-srpskom dijalogu se posvećuje održavanju mira i stabilnosti u balkanskom regionu, pre svega u okviru rešavanja kosovskog pitanja.

"Srbija i dalje u može u punoj meri da računa na podršku Rusije kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, kada je reč o Kosovu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da kontakti ministara spoljnih poslova imaju sistematski karakter, kao i da postoji stabilna parlamentarna saradnja.

U dokumentu se još kaže da je trgovinska razmena, prema podacima ruske carinske službe, u 2015. godini iznosila 1,6 milijardi dolara, što je za 22,9 odsto manje nego u 2014. godini.

Navodi se da je ta negativna tendencija u periodu od januara do septembra ove godine prevaziđena, i da je razmena u poređenju sa istim periodom prošle godine porasla za 2,2 odsto.

U saopštenju se dodaje da ukupne ruske investicije, uzimajući u obzir i kapitalne koje se realizuju kroz treće države, iznose 3,9 milijardi dolara.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво