Usvojen budžet za 2017. godinu

Za usvajanje budžeta za narednu godinu glasala su 153 poslanika, dok su protiv bila 26 poslanika, a troje nije glasalo. Budžetom su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto BDP-a.

12.10 - Završena sednica Skupštine na kojoj su usvojeni budžet i prateći zakoni. 

11.55 - Poslanici Skupštine Srbije usvojili budžet za narednu godinu.

10.20 - Usvojen Predlog zakona o budžetu u načelu, glasa se o amandmanima. 

10.00 - Poslanici se izjašnjavaju o finansijskim zakonima.

Ukupni rashodi budžeta će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP-a. Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Premijer Aleksandar Vučić je ranije tokom rasprave u parlamentu rekao za predloženi budžet da je napravljeno čvrsto i stabilno finansiranje i da je to najbolje krojen, a realno skrojen budžet.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za pet odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za šest procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za tri posto, a prediđeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti – istraživačima i pomoćnom osoblju za pet procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.

Budžetom za iduću godinu AP Vojvodina dobija 7,3 odsto sredstava iz državne kase.

Skupština nije prihvatila amandmane SNS-a na predloženi budžet kojim su tražili smanjenje plata Zaštitnika građana i Poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koje su, kako su ranije naveli ti poslanici, podneli da bi skrenuli pažnju da su plate pojedinih funkcionera neprimereno visoke.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o budžetskom sistemu, kojima je zabrana zapošljavanja u državnoj službi produžena do kraja 2017. godine.

Sednica je počela u nedelju, 4. decembra kada je utvrđen dnevni red.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво