Završena rasprava, sutra glasanje o budžetu

Skupština Srbije završila je raspravu o 300 amandmana na predloženi budžet za narednu godinu. Glasanje sutra od 10 sati. Početak sednice obeležila je žustra rasprava o amandmanu SNS-a o smanjenju plate Povereniku za informacije od javnog značaja, tokom koje se čulo pitanje šta bi Poverenika sprečilo da posvećeno obavlja posao i sa manjom platom, ali i kritika opozicije da se budžetom ne može smanjiti njegova zarada, i da vlast raspravu o budžetu koristi u političke svrhe.

Predsednica parlamenta i poslanica SNS-a Maja Gojković ukazala je da su plate predsednika, premijera i poslanika znatno manje od plate Poverenika za informacije od javnog značaja, čija je mesečna zarada oko 396.000 dinara i upitala šta sprečava Poverenika da i za manje novca svoj posao radi dobro i posvećeno.

"Veliko je pitanje i moralna dilema pred poslanicima šta brane kada brane da plata Poverenika za informacije od javnog značaja bude mnogo manja. Mi taj argument nismo čuli, već samo kako SNS-u smeta ova ili ona ličnost", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da toj stranci ne smeta ni ličnost, niti nezavisne istitucije, već ogromna količina novca koju primaju, te da "ne vide šta to Poverenik ne može da pruži građanima i za 130.000 dinara".

Gojkovićeva je rekla da sama, ipak, neće glasati za taj amandman, ali je dodala da će do dana za glasanje "razmislliti, kad vidi kako teško žive ljudi u Srbiji i koliko su male plate i u šta se pretvorila rasprava".

Ona je zatražila i da ministar za rad Aleksandar Vulin kaže koliki je budžet predviđen za instituciju Poverenika i koliko od tog iznosa je predviđeno za njegovu platu, a koliko za funckionisanje same institucije.

Vulin je istakao da je budžet institucije Poverenika za informacije od javnog značaja 203 miliona dinara, od koji je 140 miliona predviđeno za plate, a za usluge po prigovoru 33 miliona dinara.

Dodao je da je 71 osoba zaposlena u toj instituciji, te da je resorno ministarstvo dobilo zahtev da se zaposli još 17 osoba. Vulin je istakao i da je to jedina institucija kroz koju nije prošla racionalizacija, niti otpuštanja, kao ni smanjenje predviđenog budžeta, te dodao da nezavisne institucije treba da se čuvaju i da se ne mešaju sa onima koji ih vode.

"Ali tu sada ima jedan problem, ne verujem da bi ova gospoda radila za tako malu platu kakvu ima predsednik Srbije i mislim da se zbog toga dvoume da li da prihvate kandidaturu za predsednika", rekao je Vulin.

On je dodao da nije želeo da se javlja u raspravi po tom amandmanu, ali je naveo da je politička uloga Poverenika Šabića i ombudsmana Jankovića tolika da izaziva političke reakcije.

SDS: Cilj uništiti dve institucije pričom o velikim platama

Šef poslanika SDS-a Marko Đurišić rekao je da diskusija po tom amandmanu pokazuje kako SNS vodi prljavu kampanju.

"Nemojte da slušamo kako oni imaju visoke plate i kako njih ne može niko da dira. Možete, ali nećete to da uradite, samo da biste mogli da vodite kampanju, kao i do sada na najbesramniji način", rekao je Đurišić.

Njihove plate se mogu izmeniti izmenama zakona koji to regulišu, odnosno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakonom o zaštitniku građana, kazao je on.

"Stavite predlog izmena i dopuna zakone, i izmenite te plate, ako je to jedini problem. Ne želim da budem njihov advokat, ali oni su već govorili da nije plata to što ih motiviše da rade. A građani zbog vas nemaju para, vi ste smanjili platu za 10 odsto", rekao je Đurišić.

Replicirala mu je Gojkovićeva, koja je rekla da vodi "prljavu" diskusiju, ali da je neće "ućutkati", te podsetila da su izveštaji Poverenika i Ombudsmana u Skupštini usvojeni jednoglasno.

"Da li su građani u teškoj situaciji zbog vlade Aleksandra Vučića ili zbog pljačke njihove imovine i snižavanja standarda dok su neki drugi vladali Srbijom. To će građani da kažu na izborima, kao i u prethodna dva ciklusa, kada su birali Aleksandra Vučića i tačka", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla i da misli da je plata od 130.000 pristojna plata.

U polemiku o amandmanu uključio se i poslanik SDS-a Nenad Konstantinović koji je ocenio da je cilj uništiti dve institucije pričom o velikim platama, jer, kako je rekao, SNS ne može da trpi drugačiji glas koji se iz njih čuje.

Na to je reagovao Vulin, rekavši da mu se čini da se došlo do suštine - amandmanom se traži smanjenje ličnog dohotka, a ovde se kaže zato što se čuje drugi glas - znači nije važno šta rade, kako rade, već kakav im je glas i koliko su suprotstavljeni vlasti.

"Dakle, koliko si suprotstavljen vlasti, toliko si dobar za poverenika. Zbog toga molim poslanike da ne razmišljaju o ličnostima, već o institucijama", rekao je Vulin.

U raspravu se uključio i radikal Zoran Krasić koji je rekao da se plata Povereniku može smanjiti "kad je moglo i penzionerima", ali da je "promašen zakon".

"Ako hoćete da smanjite, kažite, ali ne selektivno", rekao je Krasić i dodao da Danica Drašković, kao državni službenik u NIS-u prima između 7.000 do 10.000 evra.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je cela rasprava licemerna, jer se budžetom ne mogu smanjiti njihove plate, i dodao da njihov dobar rad "žulja" vlast.

"Ovo je politička predstva, ali i dobra kampanja za njih da dobro rade svoj posao, jer građani znaju da oni dobro rade svoj posao", rekao je Radulović i dodao da Poverenik i Zaštitnik građana od njegove poslaničke grupe i građani koji su za njih glasali imaju veliku podršku za dobro obavljenje posla.

"Mi nikada nećemo opstruisati nezavisne institucije koje štite interese građana, a nadzor koji vrše i kritika koju upućuju su u interesu građana. I treba da drže vlast pod krontrolom, kao što bi i ova Skupština trebalo da nadzire i kontroliše vlast, a ustvari se pretvorila u otirač vlasti, gde vlast radi šta joj padne na pamet", rekao je Radulović.

Predsednica parlamenta Maja Gojković dala mu je opomenu nakon izlaganja, zbog poređenja parlamenta sa otiračem, na šta je Radulović ustao sa svog mesta i aplaudirao.

Predloženim budžetom su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa deficitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sednica o budžetu počela je u nedelju, a poslanici su u utorak završili načelnu raspravu o tom vladinom predlogu.

Od nedelje do utorka vodila se rasprava o budžetu, a zatim je zakazana za četvrtak, kako bi se sve pripremilo za raspravu o amandmanima, koji su u međuvremenu bili na dnevnom redu nadležnih skupštinskih odbora.

U razmatranju Predloga budžeta u Skupštini učestvovao je i premijer Aleksandar Vučić koji je istakao da je napravljeno čvrsto i stabilno finansiranje i da je ovo najbolje krojen, a realno skrojen budžet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи