Simić: Još nema uslova za povratak u kosovsku skupštinu

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da još uvek nisu sazreli uslovi da se poslanici i ministri te liste vrate u kosovske institucije iako za to postoji volja, i da se čeka stvaranje normalnih uslova da se to i uradi.

Simić je za Radio Slobodna Evropa ocenio da kosovska skupština i vlada nemaju dovoljan legitmitet ako u njemu ne učestvuju predstavnici srpske zajednice.

Istakao je i da se 15. decembra očekuje da stupi na snagu Sporazum o telekomunikacijama, koji je postignut u Briselu i da to treba da predstavlja datum kada će početi otopljavanje i početak primene Sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Naravno, ako se dogodi nešto pozitivno i ako počne da se otopljava proces formiranja ZSO sigurno je da će to biti pozitivan korak da se poslanici iz srpske zajednice vrate i razgovaraju sa svojim koalicionim partnerima, da definišu mnoga pitanja. Posle toga bismo doneli odluku o našem učešću u institucijama", rekao je Simić.

Predsednik Srpske liste rekao je i da ZSO nije uslov da predstavnici Srba odluče da odmrznu učešće u institucijama Kosova.

Formiranje ZSO je obaveza vlasti Kosova, rekao je Simić, i dao da srpska zajednica želi da proces započne i u tom slučaju su poslanici Srpske liste obavezni da se vrate u institucije kako bi učestvovali u izradi statuta.

Usvajanje zakona o "Trepči" i Zakona o strateškim investicijama su bili povod da poslanici i ministri iz Srpske liste zamrznu učešće u radu vlade i parlamenta Kosova smatrajući da ti pravni akti ne štite vitalne interese srpske zajednice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво