Ljajić: Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj

Reakcija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, povodom čokoladica subotičkog "Pionira" koje su se našle u paketićima za decu pripadnika hrvatske vojske, upućuje na to da srpski proizvodi nisu dobrodošli u toj zemlji, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska, smatra Rasim Ljajić i dodaje da takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

Prema rečima Ljajića, u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u Hrvatskoj, a o srpskim kompanijama u Hrvatskoj ne može ni da se govori.

"Ukoliko bi se predsednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarovićeve, bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije, koji podrazumevaju slobodan protok roba i usluga, a svet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma", naglasio je Ljajić.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, dodaje da će Srbija bez obzira na ovakve istupe s hrvatske strane i dalje imati isti tretman za sve kompanije koje posluju na njenom tržištu, i domaće i strane, pa i hrvatske, i trudiće se da privuče što više stranih investicija.

"O kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo, ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji? Patriotizam se ne pokazuje tako što se uvek napada neko drugi, a pomirenje se ne gradi večitim udovoljavanjem radikalizovanim delovima javnosti", istakao je i naglasio da su čokoladice o kojima je govorila predsednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gde živi najveći procenat Hrvata u Srbiji.

Čokoladica koja se pravi u subotičkom "Pioniru", našla se u paketićima hrvatske predsednice namenjenim deci branitelja za Dubrovnik i prilično je iznervirala deo javnosti u Hrvatskoj, a Grabar Kitarovićeva je tim povodom rekla da je veoma razočarana, jer lično zastupa i podržava kampanju "Kupujmo hrvatsko".

"U toj korpi su se bili proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsednica mora promovisati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi", rekla je Grabar Kitarovićeva, a preneli su hrvatski mediji.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи