Ko koči otvaranje novih poglavlja?

Srbija čeka saglasnost svih zemalja Evropske unije za otvaranje tri poglavlja, 13. decembra. Za jedno, koje se bavi javnim nabavkama, sve zemlje su dale zeleno svetlo. Čeka se stav za poglavlje 25 - o nauci i istraživanju, i 26 o obrazovanju i kulturi. Među onima koji su podržali otvaranje sva tri poglavlja su Nemačka i Austrija. Ko opet koči?

Da će peto otvoreno poglavlje u pregovorima Srbije sa EU biti ono pod brojem pet, dileme, izgleda nema. Da se otvore još dva-stiže potvrda podrške Nemačke.

"Snažno podržavamo otvaranje tri poglavlja, smatramo da su uslovi ispunjeni. Postignut je važan sporazum o telekomunikacijama. To je veoma važno", rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Do onih sa brojem 25 i 26, za sada, nedostaje saglasnost osam, odnosno devet zemalja.

"Ne znam napamet koje sve zemlje nisu dale saglasnost, ali ono što vas verovatno interesuje - to je da je Hrvatska među njima. Videćemo kako će se dalje odvijati", navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Za dobijanje saglasnosti ostalo je još sedam dana. Članice Unije sada iznose stavove na sastancima Komiteta za proširenje, koji će do 13. decembra zasedati još dva puta.

U medijima se pominju stari zahtevi Hrvatske da Srbija ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, u potpunosti sarađuje s Hagom i obezbedi bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji. Glavni pregovarač Srbije, ipak je optimista.

"Ja sam jako veliki optimista i taj svoj optimizam za poglavlja 25 i 26 ne baziram na želji, već na činjenici jer je reč o oblastima u kojima je konstatovan napredak u godišnjem izveštaju. U ovom slučaju nema veze sa jurisdikcijom bilo kakvog suda, govorimo o oblastima koja se odnose na obrazovanje, istraživanje, javne nabavke, rasprava još teče, nemamo naznaka da postoji nekakva vrsta blokade", ističe glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević.

"Sada će se videti da li se sve zemlje iskreno zalažu za evropski put Srbije ili će se voditi politikom opstrukcije", kaže Ivica Dačić.

Na pitanje da li će Srbija sledeće nedelje otvoriti tri poglavlja, hrvatski šef diplomatije ostao je neodređen. Poziva se na ono što je evropski komesar, kako kaže, u ime svih članica, rekao u Beogradu. Tada je Johanes Han izjavio da misli da sledeće nedelje može da se otvori i više od jednog poglavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво