DS protiv smanjenja plata ombudsmanu i Povereniku

Demokratska stranka protivi se predlogu šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića o smanjenju plata Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ličnih podataka i informacije od javnog značaja, uz ocenu da je iznos plate primeren značaju posla koji obavljaju.

Zamenik predsednika DS-a Igor Salak rekao je da su plate u dvema pomenutim institucijama određene zakonom i pratećim odlukama Skupštine Srbije.

"Plata Zaštitnika građana Zakonom je određena da bude ista kao i plata predsednika Ustavnog suda. Iznos plate primeren je značaju i odgovornosti posla za državu i građane koji obavljaju, ali i jedan od načina da se obezbedi nezavisnost u radu i Zaštitnika građana i Poverenika", naveo je Salak.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Salak navodi da skupštinska rasprava "o tom predlogu, koji on smatra sramnim, predstavljala bi ponižavanje nezavisnih institucija i dalji sunovrat parlamentarizma i demokratskog poretka u Srbiji".

On je ocenio i da je ta inicijativa motivisana potrebom vlasti da se sve državne institucije stavi pod svoju potpunu kontrolu.

Poslanici SNS podneli su juče amandmane koji se odnose na smanjenje plata ombudsmanu i povereniku, a lider SNS i ptremijer Aleksandar Vučić izjavio je neštro kasnije da smatra da ne treba prihvatiti taj predlog navodeći da bi trebalo menjati čitav sistem.

Zamoliću poslanike SNS da ne glasaju za taj amnadman iako je to njihova suverena odluka, rekao je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво