Dačić: Srbija zasigurno otvara još jedno poglavlje

Iduće nedelje Srbija će otvoriti svakako jedno poglavlje u pristupnom procesu sa EU, a moguće je da budu otvorena i još dva, izjavi je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, pošto je sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom potpisao Sporazum između vlade dve zemlje o obavljanju plaćene delatnosti članova porodice članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva, objasnio da za otvaranje poglavlja 5, koje se tiče javnih nabavki, postoji saglasnost svih zemalja članice EU.

Što se poglavlja 25 tiče, za sada je za otvaranje 20 zemalja, a za poglavlje 26 do juče je bilo 19, a među onima koje nisu dale saglasnost je, kako je dodao, i Hrvatska.

Dačić je ukazao da će do međuvladine konferencije, koja je zakazana za 13. decembar, biti održane još dve sednice Komiteta za proširenje na kojima će zemlje članice usaglašavati stavove o tome, ali i da je najvažnije da imamo podršku Nemačke da se otvore sva tri poglavlja.

Dačić je rekao da je teško definisati značaj svakog poglavlja zasebno, ali da je otvaranje svakog bitno zbog održavanja dinamike u pristupnom procesu.

Prema njegovim rečima važno je da se u svakom ciklusu predsedavanja EU otvara po neko poglavlje.

Sva poglavlja su bitna u smislu usaglašavanja našeg zakonodavstva i prakse sa EU, jer će doprineti reformama u našoj zemlji.

"Pregovarački proces je sam po sebi pozitivan i pokazuje gde su oblasti u kojima treba nešto poboljšati. Kada se sve sabere na kraju imaćemo jasan pregled šta od zakona i propisa treba da menjamo, uključujući Ustav", podvukao je Dačić.

Poglavlje o javnim nabavkama, prema njegovim rečima, bitno je zbog transparentnosti i borbe protiv korupcije.

Ambasador Ditman rekao je da Nemačka Srbiju značajno podržava na putu ka EU, kao i da podržava otvaranje sva tri poglavlja, jer smatra da su uslovi za to ispunjeni.

Izrazio je nadu da će međuvladina konferencija iduće nedelje biti uspešna.

Ditman je naglasio da je otvaranje svakog poglavlja važno, a da su najvažnija za EU bila poglavlja 23 i 24, ali je i 5 veoma bitno.

Prema njegovim rečima, nakon dogovora o telekomunikacijama u dijalogu Beograda i Prištine stvoreni su uslovi za otvaranje novoh poglavlja.

"Otvaranje poglavlja je važno samo po sebi, jer je važan znak da napreduje proces približavanja EU", podvukao je Ditman.

Dačić: Važno da zadržimo dobre bilateralne odnose sa SAD

Ivica Dačić je izjavio da sa aspekta tog ministarstva ne može da govori o odlukama pravosuđa, odnosno o procesima pred državnim organima.

"Za nas je veoma bitno da zadržimo dobre bilateralne odnose sa SAD. Takođe je važno da u komunikaciji rešavamo sva sporna pitanja koja su od interesa za SAD. Ne znam za argumentaciju i nisam upoznat sa detaljima odluke Apelacionog suda", rekao je Dačić.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija" i naložio da im se suđenje ponovi.

Dačić je rekao da treba preduzeti sve kako bi se delo koje se dogodilo 2008. godine našlo pred sudom i počinioci bili kažnjeni.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, podsetio da je to pitanje bitno i za Nemačku.

"Događaji koji su se dogodili 2008. godine su važna tema i dalje očekujemo njihovo potpuno sudsko rasvetljavanje sa sudskim presudama", rekao je Ditman.

 Dačić 15. decembra u poseti Kini

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dobio poziv da 15. decembra poseti Kinu, gde će mu domaćin biti njegov kineski kolega.

"Dobili smo juče, na osnovu dogovora o saradnji dva ministarstva, poziv da posetimo Peking 15. decembra. Taj poziv je važan kako bi se ustanovila praksa da svake godine imamo redovne sastanke sa ministrom spoljnih poslova. Za nas je to važno zbog globalne politike i pozicioniranja Srbije u svetu", kazao je Dačić na konferenciji za novinare.

Inače, Dačić danas putuje u Hamburg na ministarski savet OEBS, na kojem će učestvovati kao član Trojke ove organizacije. Podsetio je da se 31. decembra završava učešće Srbije u Trojci OEBS, te da misli da je naša zemlja odigrala značajanu ulogu i dala doprinos konsolidaciji organizacije, kao i rešavanju kriza.

Dačić je kazao da je tokom predsedavanja Srbije OEBS-u prošle godine, kao i ove godine kao članica Trojke, imao dobru saradnju sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom, čija zemlja je ove godine predsedavala ovom organizacijom.

Iduće nedelje, kako je najavio, u Beogradu će biti održan Ministarski savet Organizacije za crnomorsku saradnju, na kojem će učestvovati ministri spoljnih poslova Ruske Federacije, Turske, Rumunije i Moldavije.

Dodao je i da će, dan uoči Ministarskog saveza Organizacije za crnomorsku saradnju, posetiti Beograd.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво