Miščević: Nema naznaka o blokadama poglavlja

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević optimista je da će naredne nedelje biti otvorena tri pregovaračka poglavlja. U intervjuu za RTS ističe da Evropa nije ista kao kada je Srbija otvorila pregovore, ali i da i mi sve više učestvujemo u građenju nove Unije.

Nekoliko dana pre međuvladine konferencije u Briselu, Srbija je dobila dobre vesti iz Berlina. Kako je rekao premijer Aleksandar Vučić, Nemačka je odlučila da do kraja godine podrži otvaranje poglavlja 5, 25 i 26.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević optimista je da će sva ona biti otvorena naredne nedelje.

"Čuli smo komesara Hana koji je rekao da najmanje jedno poglavlje može biti otvoreno, poglavlje 5 – javne nabavke, ali ja sam jako veliki optimista i taj optimizam za poglavlja 25 i 26 ne baziram na želji već činjenici da su to oblasti sa napretkom u godišnjem izveštaju", rekla je Miščevićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dok u vezi sa poglavljem pet izgleda nema nedoumica, konačni odgovor svih zemalja članica čeka se za poglavlja 25 – nauka i istraživanje i 26 – obrazovanje i kultura.

"Rasprava još teče, nema naznake o nekim blokadama, ali rasprava je tek pre desetak dana počela. Kako države daju zelena svetla, mogla bi uspešno do kraja nedelje da bude završena", kaže Miščevićeva.

Na pitanje šta će biti sa politikom proširenja EU u 2017, budući da zemlje članice čekaju brojni izbori, da je još u toku migrantska kriza, Miščevićeva kaže da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU.

"Ona je interesantna za sve koji žele tu da žive, a države Zapadnog Balkana i Srbija jesu jedan od važnih podsetnika zašto ona treba da postoji", smatra šefica srpskog pregovaračkog tima.

Ukazuje da, iako se govori o jačanju desnice i evroskepticizma, te struje i gube na izborima.

"I to je Evropa, približavamo se Evropi kako se ona menja, ona nije ista kao kada smo pregovore otvorili i upravo zbog tog velikog pritiska neće ni sledeće godine biti ista kao danas. Mi smo deo te priče i sve više učestvujemo u građenju nove Evropske unije", zaključila je Miščevićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара