LSV: Pronaći i sankcionisati krivce za uništavanje izložbe o Vukovaru

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila razbijanje izložbe "Vukovar – razaranje jednog grada" u Novom Sadu i očekuje hitno pronalaženje i sankcionisanje svih krivaca, uključujući i njihove političke ili ideološke mentore.

U saopštenju LSV-a se ističe da je ovaj napad dokaz da oni kojima odgovara ponovno raspirivanje nacionalističke i ratnohuškačke retorike mračnih devedesetih, ne žele da opet Novi Sad bude grad iz kojeg kreće pobuna protiv mitomanije, propagande i mržnje, kao što je bio.

Izložbu Srđana Veljovića "Vukovar – ubijanje jednog grada" u Novom Sadu uništila su zasad nepoznata lica u noći između ponedeljka i utorka.

Na izlozima su pre dva dana prvo osvanuli natpisi "A ubijanje Srba?", "Stoko", da bi sinoć bili polupani.

Ovakvo divljaštvo je, poručuju iz LSV-a, nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, a čiji vinovnici nikada nisu pronađeni, niti su ta sramota i materijalna šteta naneti gradu imali svoj epilog na sudu.

Ocenjuje se i da je ovo isto tako posledica činjenice da ni posle dve godine nema osuđenih vinovnika za paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, a koja su pratili bacanje molotovljevih koktela i rafali iz automobila.

Prema navodima pojedinih medija, jedini poznat rezultat za to divljanje do sada jeste jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera.

Još je užasnije, poručuju iz LSV-a, to što se prvo takvo razbijanje pekara uz otvorene sukobe sa policijom 2008. godine u Novom Sadu više ni ne spominje.

Isto tako, kažu, više nije tema ni pokušaj upada huligana u zgradu RTV Vojvodine i prostorije Demokratske stranke u Novom Sadu 2011. godine, nakon hapšenja Ratka Mladića, niti presretanje i napad na reprezentaciju Hrvatske iz 2012. godine u Veterniku zbog kojeg je bilo četvoro uhapšenih.

Svi ovi slučajevi, morali su i moraju osim hitnog i jasnog epiloga na sudu imati i trajnu osudu, u javnosti. Umesto da se guraju pod tepih, na njima se mora pokazati da huligani i njihovi nalogodavci nisu jači od države, navodi LSV.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво