Han uveren u saglasnost EU o napretku u poglavljima 25 i 26

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je uverenje da će se zemlje članice Evropske unije vrlo brzo jednoglasno složiti oko daljeg napretka Srbije u pregovaračkim poglavljima 25 (nauka i istraživanje) i 26 (obrazovanje i kultura).

Johanes Han je na sastanku sa predstavnicima Univerziteta u Beogradu i studentima dodao da je njegova današnja poseta potvrdila ocenu Evropske komisije da je Srbija dovoljno pripremljena u glavnim istraživačkim i obrazovnim sektorima.

Evropski komesar je istakao da budućnost i potencijali Srbije zavise od njene omladine, navodi se u saopštenju.

"U vašim rukama je ključ budućnosti i prosperiteta Srbije. Od vas zavisi koliko će dinamična i uspešna biti vaša zemlja. Vaši talenti, veštine i kreativnost su odlučujući za privredni rast i konkurentnost Srbije", rekao je Han.

Han je dodao da je podrška koja se pruža obrazovanju od suštinske važnosti u agendi za proširenje.

To je investiranje u mlade generacije i našu zajedničku budućnost, jer Srbija pripada evropskoj porodici, istakao je Han.

Podsetio je da se ranije danas sastao sa premijerom Vučićem i da su potpisali sporazum kojim će se 80 miliona evra obezbediti kao podrška transformaciji javne uprave u Srbiji, kako bi ona postala efikasnija i transparentnija i tako poboljšala kvalitet i brzinu pružanja usluga između ostalog i obrazovnom sektoru.

Takođe je posetio paviljon u Botaničkoj bašti koji je obnovljen uz podršku EU, a potom i donirao knjige biblioteci Pravnog fakulteta kako bi profesori i studenti imali pristup vrhunskoj akademskoj literaturi.

"To je sve deo šire podrške vredne 30 miliona evra koju pružamo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za unapređenje infrastrukture skoro 30 fakulteta, ne samo ovde u Beogradu već širom zemlje. Gledano u širem kontekstu, to je deo podrške u vrednosti od dve milijarde evra koju EU pruža Srbiji od 2007. godine", rekao je Han i dodao da je plan da se iduće godine investira 27 miliona evra u sektor obrazovanja u Srbiji.

Prošle godine je skoro 2.000 srpskih studenata i profesora imalo mogućnost da poseti EU ili ode tamo na studije u okviru Erazmus programa.

Srpski akademici i istraživači su takođe vrlo zastupljeni u programu Horizont 2020, koji je strogo usmeren na podršku evropskoj izvrsnosti u nauci.

"Mi želimo da više studenata i istraživača iz EU dođe u Srbiju. Da bi se to dogodilo, više ćemo investirati u dalje promovisanje privlačnosti Srbije među vodećim akademicima u EU i u osnivanje srpske agencije za program Erazmus", istakao je.

Podrška Srbiji, nije ograničena samo na obrazovanje dodao je Han navodeći da su u tom pogledu, reforme vladavine prava jednako važne.

"Sistem vladavine prava usklađen sa standardima EU pruža pravnu sigurnost i predvidljivost koju traže strateški investitori. Istovremeno, efikasan sistem vladavine prava znači i jednake mogućnosti i jednak tretman za sve, bez obzira na pol, poreklo, veru ili etničku pripadnost", poručio je komesar.

Istakao je i da jačanje vladavine prava pomaže u borbi protiv korupcije, koja je, nažalost, po mišljenju mnogih, naročito rasprostranjena u sektoru visokog obrazovanja.

"Upravo zato stavljamo toliki akcenat na poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) u našim pregovorima sa Srbijom. Jer, na kraju krajeva, ambijent sa boljom vladavinom prava može da podstakne zdrav ambijent za poslovanje, što se onda prevodi u privredni rast i radna mesta za sve vas", dodao je Han.

Han je istakao da se velika pažnja poklanja sticanju ključnih veština u opštem obrazovnom sistemu, kao što su sposobnost učenja i slušanja, preduzimljivosti ili predviđanja promena.

"Obrazovanje, takođe, ima ključnu ulogu i kada govorimo o očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Proces pristupanja EU se zasniva na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji. Nerešena pitanja iz prošlosti se mogu rešiti samo konstruktivnim dijalogom i međusobnim poštovanjem. U tom smislu, suštinsku važnost ima uključivanje i posvećenost najmlađe generacije", rekao je Han u uvodnom obraćanju na Univerzitetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво