Popa: Rumunija će biti stalna podrška Srbiji na putu u EU

Rumunija će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, ostaće dosledna u stavu da ne prizna jednostarno proglašenu nezavisnost Kosova, a istovremeno nastaviće da, kao značajan ekonomski partner Srbije, razvija privrednu saradnju, kaže ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa.

Popa je u intervjuu Tanjugu istakla da će ta država biti stalna podrška Srbiji na putu ka članstvu u EU što je, kako je podsetila, jasno poručio predsednik vlade Rumunije Dačan Čološ na nedavno održanom sastanku u Temišvaru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Nadamo se da će nova pregovaračka poglavlja biti otvorena", rekla je Popa i dodala da će Rumunija, imajući u vidu sosptveno iskustvo na putu do članstva u EU, pružiti svu neophodnu pomoć Srbiji u tom procesu.

Konstatujući da je za Srbiju veoma važno pitanje Kosova i Metohije, Popa je ponovila da ta država ostaje pri stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da, istovremeno, Rumunija ostaje posvećena evropskoj perspektivi čitavog regiona "sa statusno neutralnim pristupom" kada je reč o Kosovu.

Ambasadorka je podvukla značaj dijaloga Beograda i Prištine i naglasila da je primena postignutih dogovora u Briselu ključna u tom procesu kako bi dijalog pomogao da dođe do pozitivnih promena u svakodnevnom životu građana i jedne i druge strane.

Kada je reč o medijskim spekulacijama da bi Rumunija mogla da blokira našu zemlju na putu ka EU zbog navodnih nerešenih pitanja u vezi sa rumunskom nacionalnom manjinom, Popa je ponovila da je zvanična pozicija te zemlje da podržava evrointegracije Srbije.

"Imamo veoma dobre bilateralne odnose i dobar bilateralni pravni okvir za razmatranje svih spornih pitanja. Mi smo komšije, i uvek će biti nekih nesuglasica. Ta pitanja treba da rešavamo bilateralno", rekla je Popa i dodala da će pružati podršku Srbiji i kada Rumunija bude preuzela šestomesečno predsedavanje EU u prvoj polovini 2019.

Popa je naglasila da su ekonomski odnosi dve države veoma dobri, da je Rumunija četvrti partner Srbije u sveukupnoj ekonomskoj razmeni, koja je prešla milijardu evra ali, primetila je, uvek postoji mogućnost za bolju saradnju.

"Radimo na problemu konkurentnosti, tako što se trudimo da rumunske kompanije imaju prostup na srpskom tržištu, ali i da promovišemo rumunsko tržište. Nastojimo da ističemo našu poslovnu klimu i političku stabilnost u zemlji, koja je veoma važna za ekonomski razvoj", rekla je Popa.

Kada je reč o konkretnim projektima, Popa je istakla da bi uskoro trebalo da bude objavljena tehnička dokumentacija o teretnom saobraćaju na graničnom prelazu Nakovo-Lunga, kao i da bi uskoro trebalo da počne rad na studiji izvodljivosti projekta izgradnje auto-puta između Temišvara i Pančeva.

Popa je ocenila i da je INTERREG IPA program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija za 2014-2020 "definitivno uspešna priča, kako u smislu bilateralnih odnosa dve zemlje, tako i za region u celini".

Ambasadorka je ukazala na činjenicu da taj program predviđa 80 miliona evra za zajedničke strateške projekte dve zemlje, od kojih je jedan auto-put do Temišvara, a drugi rehabilitacija kanala Begej, od Zrenjanina do Temišvara.

Potencijal od turizma u regionu je veoma veliki, smatra Popa, ukazujući na značaj rehabilitacije kanala Begej, smatra Popa, saradnje Rumunije, Srbije i Bugarske u vezi sa razmenom turista, kao i organizovanja ostalih regionalnih projekata, poput "Puta vina".
Konstatujući da Srbija, Rumunija i ostale zemlje regiona i Evrope u poslednje vreme dele zajednički problem - migrantsku krizu, Popa je primetila da je za taj problem ključno da postoji dobra komunikacija između suseda.

Ona je čestitala Srbiji na načinu na koji je upravljala migrantskom krizom, kao i njenim građanima na naporima koje su preuzeli.

Prvog decembra Rumunija slavi Nacionalni dan, za koji ambasadorka te zemlje, kaže da je za Rumune to simbol jedinstva, slobode i nacionalnog ponosa.

Ove godine, kako kaže, taj dan ima veliki značaj posebno jer dolazi na stogodišnjicu otkako je Rumunija otpočela borbe protiv Centralnih sila u Prvom svetskom ratu.

"Uvek se prisećamo napora mnogih generacija rumunskog naroda koje su se borila da uspostave rumunsku državu.One su shvatile svoju odgovornost i nesebično su reagovale rizikujući svoj život za dobrobit ostalih. To je primer koji moramo da pokažemo budućim generacijama, našoj deci", zaključila je Popa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се