Još jedna burna sednica Administrativnog odbora

U Skupštini ponovo incidenti. Opozicija je, bez poslanika vladajuće većine, održala sednicu Administrativnog odbora na kojoj se raspravljalo o smeni predsednika tog tela Aleksandra Martinovića. U Srpskoj naprednoj stranci kažu da sednica nije ni zakazana ni održana u skladu sa Poslovnikom. Pre sednice, u skupštinskom holu, malo je falilo da dođe do fizičkog sukoba.

Najpre je krenula potraga za ključem koji bi otključao skupštinsku salu radi zasedanja Odbora. Opozicija je u petak zatražila od Martinovića da zakaže sednicu na kojoj bi se govorilo o njegovoj smeni.

Trećina poslanika je potpisala taj zahtev, ali ne i članovi odbora Vojislav Šešelj i Bojan Pajtić, već njihovi zamenici. Upravo to mu je dalo, objašnjava u pismu Martinović, poslovnički prostor da ne zakaže sednicu, a sekretarki parlamenta da najpre ne da ključ od sale. Združena opozicija krenula je ka sekretarki.

Sednica je ipak održana. Predsedavao je zamenik predsednika, poslanik SDS-a Nenad Konstantinović.

"Smisao Skupštine jeste u tome da vlast i opozicija mogu da razgovaraju i da predstavljaju različita mišljenja građana Srbije. Ta mogućnost je ukinuta u Skupštini Srbije, što znači da vlast provocira da se taj dijalog vodi van Skupštine", ističe Konstantinović.

"Mi moramo uvesti red u Skupštinu, a prvi korak ka tome je dogovor svih opozicionih poslaničkih grupa", navodi Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Opozicija je danas ozvaničila udruženje i stvaranje novog DOS-a, odgovaraju poslanici vlasti.

"Time su na najlepši mogući način potvrdili sve ono što mi tvrdimo i potvrdili sve ono na šta je upozoravao predsednik Vlade gospodin Vučić uoči parlamentarnih izbora ove godine – da će se međusobno udružiti svi oni na jednoj zajedničkoj platformi koja se svodi samo i isključivo na jednu jednu stvar – nesagledivu mržnju, antagonizam prema Aleksandru Vučiću i prema Srpskoj naprednoj stranci", navodi Vladimir Orlić iz SNS-a.

"Još jedan u nizu performansa kojima opozicija pribegava kako bi na što efikasniji način razvijala predsedničku kampanju, koja još nije ni počela", smatra Neđo Jovanović iz SPS-a.

Tokom dana ipak smo videli jedinstvo parlamentarnih stranaka, bar što se tiče održavanja sednice Odbora za kulturu i informisanje. Posle tri sata rasprave, poslanici su utvrdili listu kandidata za članove REM-a.

"Dajem sebi za pravo da odlučim tog dana za koga ću glasati. Dajem sebi za pravo da kažem 'neću da glasam za Snežanu Stojanović Plavšić i Milana Antonijevića', to je za mene prošlost", naglašava Maja Gojković, predsednica Odbora za kulturu i informisanje.

Odbor se proglasio nenadležnim po zahtevu RTS-a za autentičnim tumačenjem Zakona o medijskom javnom servisu. Taj zahtev u kojem RTS traži da kablovski operateri plaćaju emitovanje javnom servisu prosleđen je Odboru za ustavna pitanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво