Nikolić predložio Vladi da 25. novembar bude državni praznik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je Vladi Srbije Predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji kako bi 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, postao državni praznik, saopšteno je iz kabineta predsednika.

U predlogu piše da predsednik smatra da je 25. novembar 1918. kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština od identitetske važnosti za Srbiju i da odluke te skupštine "i danas živimo kako sam ove godine istakao u svom govoru u Srpskom narodnom pozorištu na proslavi 98 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji kada sam se javno obavezao da ću vam uputiti predlog o izmeni/dopuni zakona".

Kako kaže predsednik Nikolić, taj događaj je od izuzetnog istorijskog značaja za celu Srbiju.

Dodao je da veruje da taj predlog artikuliše želje ne samo stručne javnosti, već svih građana Srbije i da će doprineti daljem jačanju skladnog suživota različitih nacija i kultura u našoj severnoj pokrajini.

"Biće to i snažna poruka demokratskoj javnosti u svetu i povod da se više sazna i uči o ovom danu, koji je ipak bio zanemaren u sveukupunom povesnom slovu naše zemlje naročito izvan Vojvodine", rekao je predsednik Nikolić.

Dodao je da očekuje od Vlade da podrži taj predlog i da jubilej - 100 godina od prisajedinjenja 2018. godine dočekamo i slavimo kao državni praznik u Srbiji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 29. nov 2016, 22:24) - Svinjokolj! [neregistrovani]

Predlažem da se 29.11.,

uzme za praznik,taman smo se uigrali!

(ponedeljak, 28. nov 2016, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Jupiii,

Jos jedan neradan dan.

(ponedeljak, 28. nov 2016, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

Kao da je to vazno

Trazite datume do kada ce se stanje u drzavi popraviti i narod ziveti bolje. Pustite vi te praznike, Ima ih ionako mnogo.

(ponedeljak, 28. nov 2016, 16:53) - MS [neregistrovani]

Praznik

Baš nam je nedostajao neradni dan da zameni 29. novembar iz praktičnih razloga priprema za zimu.