Administrativni odbor razmatrao smenu Martinovića

Članovi Administrativnog odbora Skupštine Srbije su na sednici razmatrali predlog o smeni predsednika odbora Aleksandra Martinovića zbog kršenja poslovnika i zakona. Članove odbora prvo su dočekala zaključana vrata.

Sednicu je zakazao zamenik predsednika Odbora Nenad Konstatinović na zahtev trećine članova i zamenika članova Odbora,.

Konstatinović je rekao da je Martinović grubo prekršio poslovnik i zakon, kada u četvrtak na sednici odbora nije dozvolio članovima odbora da govore.

"Srpska napredna stranka uradila je sve da se poslanici ućutkaju i da im se zabrani da uđu u salu u skupštini. Oni ne poštuju drugo mišljenje", rekao je Konstatinović.

Prema njegovim rečima, današnja sednica zakazana je u skladu sa poslovnikom i zahtev da sednica bude održana potpisalo je šest članova odbora, odnosno njihovih zamenika.

Rekao je da nema kvoruma za glasanje, ali da ima za raspravu.

Konstantinović je rekao da je zahtev da sednica bude održana upućen u petak i sednica je zakazan u najkraćem roku, jer Aleksandar Martinović nije hteo da zakaže sednicu odbora, a ni predsednica parlamenta Maja Gojković.

"Aleksandar Martinović je imao rok da sednicu zakaže do 11 sati, pošto to nije uradio ja sam je zakazao u 11.05", naveo je Kontantinović i dodao da skupštinske službe u skladu sa nalogom koji su dobile ne snimaju sednicu i da nema mogućnosti za elektronsko prijavljivanje.

Zahtev da sednica bude održana upućen je u petak i sednica je zakazan u najkraćem roku, jer Aleksandar Martinović nije hteo da zakaže sednicu odbora, a ni predsednica parlamenta Maja Gojković.

Sala u kojoj je trebalo da bude održana sednica bila je zaključana zbog čega su Konstatinović i ostali članovi odbora u pratnji novinara otišli kod generalnog sekretara Skupštine po ključ.

Obezbeđenje prvo nije htelo da pusti članove odbora Nemanju Šarovića i Milorada Mirčića, uz obrazloženje da je potrebno da provere da li je njihov dolazak najavljen. Članovi odbora su potom dobili ključ.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla je da su i današnja dešavanja u Skupštini pokazala da nije problem Aleksandar Martinović, niti da će njegova smena, do koje treba da dođe, rešiti problem u skupštini.

Navela je da je reč o odnosu prema onima koji misle drugačije.

"Aleksandar Vučić je pokazao da želi da vlada sam bez skupštine koja treba da kontroliše šta radi Vlada i njeni ministri", ocednila je Aleksandra Jerkov i dodala da je očgledno da je Martinović dobio nalog da se ne razgovara o "skandaloznim kaznama" koje je predsednica parlamenta izrekla poslanicima.

Jerkovljeva je rekla da bi smena Martinovića trebala da bude prvi korak da se izađe iz situacije u kojoj je ugrožena sloboda govora, kontrola vlasti i predstavljanje građana u parlamentu.

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović rekao je da je današnja sednica Administrativnog odbora najbolja slika stanja demokratije u Srbiji i da režim demonstrira da poslanici nisu jednaki i ravnopravni.

Šarović je ocenio da Martinović nije imao nalog već da je sve što je uradio u četvrtak, uradio "iz sopstvene bahatosti i osionosti", kao i da nikome na sednici Odbora nije dao reč i da je potom "lagao" da mu je prećeno batinama i da mu je neko psovao majku i mrtvog oca.

Tvrdi da je Martinović rekao da neće zakazati današnju sednicu odbora jer su zahtev potpisala četiri člana odbora i dva zamenika člana i. što je kako je rekao, "nakaradno tumačenje poslovnika".

"Mi danas zauzimamo stav o tome da li ćemo dozvoliti da se dalje ponižava skupština", naveo je Šarović i predložio da se posle diskusija zakaže i nastavak današnje sednice.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović kome je poslanica DJB Branka Stamenković ustupila svoje vreme ukazao je da je današnja sednica zakazana u skladu sa Poslovnikom i ocenio da je vladajuća većina pokušala da je onemogući, kao i da nije najavljna na sajtu parlamenta.

"Ovo je raspad pravne države", naveo je Radulović. 

Marinika Tepić iz LSV rekla je da je zahvalna kolegama na "solidarnom nepristajanju da se parlamentarizmu puca u kolena" i da je mislila da će članovi vladajuće većine posle sednice Odbora u četvrtak napraviti "zastoj", ali da se umesto toga videla "apsolutna samodovoljnost" i zadovoljstvo načinom na koji je Martinović vodio sednicu.

Ona rekla da je na toj sednici želela da se raspravlja o povećanju skupštinskog budžeta za 400 miliona.

Lider Dveri Boško Obradović zahvalio je Aleksandru Martinoviću što je okupio poslanike opoziciju "od spasavanja torture SNS" i naveo da je sednica odbora u četvrtak slika i prilika parlamenta kakav zamišlja SNS.

Članovi odbora najavili su nastavak sednice na kojoj će se ako bude kvoruma glasati i o smenjivanju Martinovića, kao i sednicu na čijem dnevnom redu bio budžet skupštine za 2017. godinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи