Telegrami saučešća Kubi zbog smrti Fidela Kastra

Državni i politički zvaničnici Srbije uputili su Kubi telegrame saučešća povodom smrti bivšeg kubanskog predsednika i revolucionarnog vođe Fidela Kastra. Takođe, telegram saučešća uputio je i predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Raulu Kastru, povodom smrti bivšeg predsednika Republike Kube Fidela Kastra, u kojem je istakao da je Fidel velikan koji je ostavio trag u istoriji Kube, ali i sveta.

"Poštovani gospodine predsedniče, sa dubokom tugom smo primili vest da je preminuo Fidel Kastro, vođa kubanske revolucije i dugogodišnji predsednik Republike Kube. Fidel Kastro bio je istorijska ličnost još za života. Simbol jedne epohe. U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama i svim građanima Kube, upućujem izraze najiskrenijeg saučešća", navodi se u telegramu predsednika Nikolića.

Nikolić dodaje da Srbija pamti velikog prijatelja svoje zemlje i naroda, velikana u državničkom i ljudskom smislu koji je ostavio veliki trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta.

"Doživotno ću pamtiti naše prijateljstvo i poslednji susret u Havani. Uz najdublje saučešće i Vama lično zbog gubitka brata, primite, gospodine predsedniče, izraze mog najdubljeg uvažavanja", saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uputio telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Republike Kube Raulu Kastru.

"Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje", naveo je premijer Vučić u telegramu.

Kastrovom smrću završava se jedna snažna politička era, a "Srbija će uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je Fidel branio suverenitet svoje zemlje, da bi Kubu, kako je govorio, vratio Kubancima", navodi se u telegramu.

"U ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem iskreno saučešće Vama i narodu Kube", piše u telegramu premijera Vučića.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegram saučešća predsedniku Nacionalne skupštine Narodne vlasti Kube Huanu Estebanu Laso Hernandesu.

Gojkovićeva je, u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje ime, uputila izraze iskrenog saučešća povodom smrti Fidela Kastra, "državnika čija je politička figura ostavila prepoznatljiv trag i obeležila jednu čitavu epohu".

"Vest o odlasku ovog čoveka i lidera primila sam sa žalošću, ali sam duboko uverena da njegovo nepokolebljivo zalaganje za ostvarenje slobodarske vizije i odbranu suvereniteta Kube predstavlja ne samo nasleđe njegovog naroda, već i živu inspiraciju za ljude širom sveta. Molim Vas da porodici Fidela Kastra i narodu Kube u ovom teškom trenutku prenesete izraze dubokog saučešća", navela Gojković u telegramu saučešća, saopštio je Kabinet predsednice parlamenta.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća povodom smrti dugogodišnjeg lidera Kube Fidela Kastra.

U telegramu se navodi da će Fidel Kastro ostati upamćen u istoriji Kube i Latinske Amerike kao jedan od najznačajnijih nosilaca ideje slobode i nezavisnosti.

"Odlaskom druga Fidela, Republika Srbija je izgubila velikog prijatelja, iskrenog druga i saborca u zajedničkoj borbi za bolji i pravedniji svet", navodi se u telegramu Ivice Dačića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin istakao je u telegramu saučešća da je smrću Fidela Kastra otišao poslednji veliki vođa 20 veka.

Vulin je napomenuo da je Fidel Kastro bio prijatelj Srbije, prijatelj svakog slobodnog naroda, i da je "bio sa nama kada su padale bombe i do poslednjeg trenutka nije prestao da podseća svet na zločin učinjen prema Srbiji".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsedniku Državnog saveta Kube Raulu Kastru.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje lično ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća povodom smrti bivšeg predsednika Fidela Kastra", navodi se u telegramu saučešća.

Dodik je istakao da će Kuba biti upamćena po Kastru - borcu i velikom patrioti - koji je uživao ugled u delu slobodoumnog sveta koji ceni slobodu svih naroda a protiv bilo kakvih pritisaka.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво