Nikolić: Predložiću da 25. novembar bude državni praznik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Novom Sadu da će Vladi Srbije predložiti da 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, proglasi državnim praznikom. Ovaj datum jeste najznačajniji u istoriji Vojvodine i jedan od najvažnijih dana u srpskoj istoriji uopšte, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Povodom obeležavanje 98 godina od održavanja Velike narodne skupštine na kojoj je proglašeno prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Tomislav Nikolić je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji, rekao da je danas praznik za sve građane Srbije, da je to bio i prethodnih 98 godina, ali se o njegovom značaju manje govorilo i nedovoljno znalo.

"Zato ću Vladi Republike Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, kako bi 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, postao državni praznik. Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u tom datumu za slavlje ispisana je značajna istorijska stranica Srbije i bez tog datuma, današnje Srbije, kako je istakao, ne bi ni bilo.

"Oni koji našu decu uče istoriji naše zemlje, neka znaju, neka uvek imaju na umu, da naše povesno slovo nije celovito bez saznanja o Velikoj narodnoj skupštini, njenim porukama i odlukama koje danas živimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su severna i južna srpska pokrajina neraskidivo biće jedinstvene države Srbije.

Prema njegovim rečima, AP Vojvodina je, ne samo primerom zajedničkog suživota, već i aktivnošću u međunarodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, snažan pokretač napretka cele zemlje.

"Različite kulture su naše bogatstvo, to je naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele. Zaludan je to posao unapred osuđen na neuspeh, jer se na ovim prostorima vekovima živi u zajedništvu i slozi, jer je svakodnevni život u svojoj snazi prevazišao i nadgradio i same zakone koji su usput budi rečeno sa najvišim zagarantovanim pravima manjina u odnosu na evropske standarde", rekao je Nikolić. 

Prema njegovim rečima, 25. novembar u istoriji Srbije je izuzetno bitan i kako je rekao, identitetski određujući datum, ne manje važan od 15. februara, 11. novembra i 9. maja, a odluka Velike narodne Skupštine zauzima važno mesto u sveukupnoj povesnoj priči naše zemlje.

"Vojvodina danas, ujedinjena u različitosti korača napred" 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je malo dana u koje mogu da stanu vekovi, a jedan od takvih je 25. novembar 1918. godine, jer su se u tom danu spojili i postali stvarnost vekovni snovi celog našeg naroda i svih naših velikana severno od Save i Dunava.

"Ovaj datum jeste najznačajniji u istoriji Vojvodine i jedan od najvažnijih dana u srpskoj istoriji uopšte. On je kruna vekovne nepokolobljive borbe i zrtvovanja naših slavnih predaka i mi, obeležavajući ga, moramo sami sebi da postavimo pitanja koja bi nam i oni postavili", rekao je Mirović.

A ta pitanja su, kako je istakao: jesmo li spremni da kao oni ciljevima svoje zemlje i svog naroda podredimo sve ciljeve, jesmo li spremni da sa istom posvećenošću i spremnošću na odricanja radimo da svima onima koji dolaze posle nas bude bolje i jesmo li dovoljno hrabri i odlučni da, baš kao ni oni, nikad ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži?

"Vojvodina danas, ujedinjena u različitosti korača napred. Pred nama su ideali onih koje večeras pominjemo i ideali kojima bi se i Svetozar Miletić i Jaša Tomić ponosili", zaključio je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je ponosan što smo danas zajedno u Novom Sadu jer je to zajedništvo, kako je naglasio, "najjača poruka svakog 25. novembra - dana kada su naši preci slogom pobedili u viševekovnoj borbi za nacionalna i politička prava Srba".

Prema Vučevićevim rečima na današnji dan, 1918. godine, upravo u Novom Sadu doneta je jedna od najznačajnijih istorijskih odluka za srpski narod.

"Talas promena već tada se osećao, jer su pravo glasa prvi put imale i žene, a i one su bile među 757 poslanika Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, koji su jednoglasno odlučili da se neizostavno Vojvodina prisajedinjuje Kraljevini Srbiji. Ta odluka bila je preduslov za nacionalni opstanak u jedinstvenoj srpskoj državi", rekao je Vučević.

On je kazao da je siguran da je Velika narodna skupština te davne godine donela dobro svima u Vojvodini, uprkos razlikama koje, kako je rekao, toliko negujemo i čuvamo, a koje nas i čine ovako posebnim.

"I danas smo okupljeni oko plemenitih ciljeva - da čuvamo ovu državu, da čuvamo naš narod, da negujući istoriju i istinu stvaramo uslove da naša deca sutra imaju kvalitetniji život u jednoj normalnoj, pristojnoj i uređenoj Srbiji, u Srbiji koja svima pruža jednake šanse", istakao je Vučević.

Vučević je na kraju poručio da je Novi Sad, danas grad koji ne propušta šanse da bude još bolji, da osvoji duplu krunu i titulu Evropske prestonice kulture i titulu Omladinske prestonice Evrope i da uvek bude ponos svih nas.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasadori Rusije, Belorusije, Slovačke, Švajcarske i Malezije u Beogradu i predstavnici brojnih drugih ambasada, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво