Benedikt: Ubrzava se rad u pregovaračkom procesu Srbije i EU

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedokt uveren je da je Srbija trenutno u stadijumu pristupanja EU u kojem će se ubrzati rad u pregovaračkom procesu.

Na predstavljanju projekta Pravna podrška pregovorima (PLAK II), koji je jedan od elemenata podrške EU Srbiji, Oskar Benedikt je rekao da "jedva čeka da otvore nova poglavlja u pregovorima sa EU i da je neophodno da Srbija postane deo EU, jer joj pripada".

Benedikt je objasnio da će PLAK II, kao sistem za usvajanje pravnih tekovina EU, trajati naredne dve i po godine i da će imati važno dejstvo na proces pristupanja Srbije EU.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević prednost ovog projekta vidi u njegovoj fleksibilnosti i što će i pregovarački tim koristiti taj program.

"Pokušavamo da proces ubrzamo i budemo što efikasniji”", rekla je Miščević i navela da je administracija u Srbiji sposobna ne samo da piše zakone nego i da ih sprovodi i da je to i ocena EK”, rekla je Miščević.

Ksenija Milenković, v. d. direktorka, kaže da je Kancelarija za evropske intregracije glavni korisnik projekta PLAK II, ali da je on suštinski namenjen svim nadležnim institucijama u Srbiji koje su uključene u proces pregovora sa EU.

"Naša uloga je da koordiniramo taj proces i da u saradnji sa svim institucijama omogućimo da se on nesmetamo sprovodi", rekla je Milenković.

Ona je istovremeno ocenila da je odluka o članstvu u EU uvek politička odluka, a kao ključni dokument navela Drugi revidirani nacionalni program usvajanja odnosno harmonizacije zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje.

Milenković zaključuje da će na kraju projekta PLAK II biti važno da Srbija postigne vrlo konkretne rezultate u usklađivanju zakona sa propisima EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво