SDS: Žene sa sela obespravljene

Žene koje žive na selu su obespravljene, više od 85 odsto njih nema sopstvenu imovinu, 17 odsto nema zdravstvenu knjižicu, niti pravo na lečenje i zdravstvenu zaštitu, saopštila je Socijaldemokratska stranka povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Iako čine gotovo polovinu stanovništva o ženama koje žive na ruralnom području jako se malo zna. Zvanično nezaposlene, daleko od očiju javnosti, žene na selu po evidencijama ne pripadaju nikome. Samo 13 odsto žena su vlasnice poljoprivrednih domaćinstava, a čak 93 odsto žena ne uplaćuje penziono osiguranje", navedeno je u saopštenju SDS.

Dodaje se i da nasilje nad ženama na seoskom području nije retka pojava, ali da predstavlja tabu o kome se ne govori.

"Žene sa sela retko se odlučuju da prijave nasilje. Uz brigu šta će reći porodica i prijatelji, najčešće su spremne na ćutanje i žrtvu, zanemarujući sopstveni život i lične potrebe. Često ne poznajući sopstvena prava, daleko od informacija i institucija za podršku, neosnažene i nesamostalne i danas imaju osećaj da su tuđe vlasništvo'", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je uloga žena sa seoskog područja u društvenom, javnom i političkom životu gotovo nepostojeća.

"U lokalnim samoupravama i drugim organima vlasti njih nema, a u savetima mesnih zajednica, iako dobro poznaju probleme sredine u kojoj žive, žene sa sela učestvuju u procentu manjem od jedan odsto", saopštio je SDS.

Kako se ocenjuje, za žene na selu potrebna je drugačija državna politika, strategija koja će ih prepoznati kao vitalni resurs za oporavak sela, a takođe treba da dobiju ekonomsku podršku za osnaživanje.

"Potreban je i decentralizovan sistem usluga da bi one bile dostupne svima. Električna energija, voda, telefon, put ili internet nije pitanje selo ili grad već pitanje kvaliteta života na koji sve mi i svi imamo podjednako pravo", izjavila je predsednica Resornog saveta za rad i socijalna pitanja SDS Slavica Saveljić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара