Burna sednica Administrativnog odbora, kazne za opoziciju

Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je desetak poslanika opozicije na osnovu izrečenih mera na plenumu, a sednicu je obeležila atmosfera "na ivici fizičkog obračuna", jer predsednik odbora Aleksandar Martinović nije dozvolio članovima odbora da dobiju reč.

Kažnjeni su poslanici "Dosta je bilo", Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije: Saša Radulović, Tatjana Macura, Branislav Mihajlović, Branka Stamenković, Milan Lapčević, Nenad Božić, Goran Ješić i Balša Božović.

Kazne su u rasponu od 10 do 50 odsto plate, odnosno od 7.000 do 35.000 dinara. 

Da će situacija biti uzavrela kao i prethodnih dana na sednicama Skupštine bilo je jasno na početku sednice odbora kada je poslanik SRS-a Nemanja Šarović tražio reč zbog povrede Poslovnika, a Martinović (SNS) to zanemario nastavljajući da čita zašto bi trebalo objediniti tačke dnevnog reda.

Predsednik odbora je zatražio da se glasa o dnevnom redu, a Šarović mu je sve vreme dobacivao da je dužan da mu da reč, a onda je Šarović prešao "na ti".

"Dužan si da mi daš reč. Vidim da ti treba osveženje", rekao je Šarović, a Martinović mu odgovorio sa "“moguće", pa mu je opet dobacio Šarović i nastavio da reklamira povredu Poslovnika.

Martinović je počeo da čita sa koliko će novca poslanici opozicije biti kažnjeni, a Šarović nije odustajao i pozivao se na povredu Poslovnika.

Pošto su “pale” prve kazne, odnosno kada ih je većina usvojila, poslanici DJB su ustali u počeli da aplaudiraju, a Boško Obradović iz Dveri upitao zašto je sednica sazvana ako predsedavajući hoće da je vodi bez opozicije.

Šarović je konstatovao da to nije radio ni DS u najgorim danima, a onda je “prozvao” i Mariniku Tepić (LSV) da glasa, na šta mu je ona odgovorila da nema kompjuter i da ona ne glasa, poručivši mu: "Vi priželjkujete Odbor za evropske integracije."

Jedna od kažnjenih, poslanica DJB Branka Stamenković, pitala je članove odbora iz SNS-a da li je u redu to što se radi, a Aleksandra Jerkov (DS) primetila da Martinović nije nikoga pitao da li želi reč.

Dok je Martinović čitao kazne, a većina članova odbora usvajala, poslanici opozicije su im dobacivali.

Šarović je rekao da sve poslanike koji glasaju treba da bude sramota, a njegov stranački kolega Milorad Mirčić ih je nazvao "džeparošima i secikesama".

"ŠŠta smo mi, budale i idioti?", upitao je Mirčić.

Verbalni okršaji su nastavljeni i pošto se sednica završila, pa je tako Boško Obradović rekao da je Martinović ignorisao 20 poslanika koji su se javili za reč.

Nakon toga, poslanici opozicije iz DJB-a, DS-a, SRS-a su održali odvojene konferencije za novinare.

Opozicija: Martinović nije dao reč ni opoziciji ni većini

Poslanici opozicije zatražili su smenu Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika skupštinskog Administrativnog odbora jer njihovim članovima nije dao reč na sednici tog odbora. Ističu da na taj način ugrožava parlamentarizam i "uvodi" u diktaturu.

Zamenik predsednika Administrativnog odbora Nenad Konstantinović (SDS) rekao je novinarima da je Martinović onemogućio sve članove odbora, opoziciju i članove parlamentarne većine, da se jave za reč i da diskutuju o tačkama dnevnog reda.

Konstantinović je rekao i da je spreman da zakaže novu sednicu sa istim tačkama dnevnog reda na predlog trećine članova odbora.

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović najavio je da će ta partija pokrenuti inicijativu za smenu Martinovića sa mesta predsednika odbora, a predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je ostavku predsednice Skupštine Maje Gojković.

"Način na koji se ponašao Aleksandar Martinović je nešto što se nije desilo u istoriji srpskog parlamentarizma, zaista je teško objasniti šta su mu motivi", rekao je Šarović novinarima.

Dodao je da Martinović inače "nema nikakav moralni kredibilitet od onog trenutka kada je napustio SRS".

Lider LSV-a Nenad Čanak kaže da do sada nije doživeo da predsedavajući ne da reč poslaniku, a bio je, kaže, poslanik u više saziva na republičkom, saveznom i pokrajinskom nivou.

Čanak smatra da to govori da je parlamentarizam u krizi, što može dovesti do nesagledivih posledica.

"Posledice su iz istorije poznate kako izgledaju, ja se nadam da nećemo morati da gledamo reprize", istakao je Čanak i dodao da je reč o ugrožavanju ne samo parlamenta, već i države.

"Ovo je korak ka diktaturi, skrećem pažnju vladajućoj većini da se uzme u pamet dok nije kasno", poručio je Čanak.

Konferenciju za novinare su održale i demokrate, a poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla je da je "nezapamćeno da je predsednik Administrativnog odbora svim poslanicima zabranio da govore".

Aleksandra Jerkov napominje da je SNS time poručila da neće da trpi kritike.Martinović: Opozicija želi političku destabilizaciju

Martinović: Opozicija želi političku destabilizaciju 

Aleksandar Martinović je optužio je poslanike opozicije da u nedostatku argumenata žele da izazovu haos u skupštini, a u širem kontekstu političku destabilizaciju.

"Žalosno je što se ovo dešava. Krivica nije na SNS, krivica nije na članovim odbora SPS-a, krivica je na onima koji u nedostatku argumenata pokušavaju pretnjama da izazovu haos u skupštini i u širem kontekstu političku destabilizaciju", rekao je Martinović novinarima, posle sednice Administrativnog odbora, naglašavajući da SNS to neće dopustiti.

Komentarišući današnju sednicu, Martinović je rekao da su "oni koji su napravili incident i naneli štetu državi na sednici Odbora za evropske integracije, pokušali to isto da urade na sednici Administrativnog odbora, i da on to nije mogao da dozvoli".

"Iz opozicije se javljaju za reč tako što viču na predsednika odbora, tako što mu psuju majku, tako što mu prete batinama, njemu i drugim članovima odbora iz redova SNS-a", rekao je Martinović i dodao da je jedno demokratska diskusija i iznošenje argumenata, a drugo je vređanje, psovanje i pretnje fizičkim nasiljem.

Odgovarajući na optužbe opozicije da im nije dao reč, Martinović tvrdi da se oni nisu prijavili elektronskim putem, nego su počeli da ustaju i vređaju, a neki su čak pretili da će on kao predsednik Administrativnog odbora da dobije batine.

"Tako da to nije javljanje za reč. Takvo javljanje za reč Poslovnikom nije predviđeno", rekao je Martinović.

Komentarišući konferenciju opozicije, Martinović je rekao da predstavnike DS-a, DJB, Dveri, SRS-a i LSV-a spaja pokušaj da uruše kredibilitet i dostojanstvo skupštine, i da se unese nemir među građane Srbije.

"Da se izvrši potpuna politička destabilizacija države", smatra Martinović i dodaje da te stranke opozicije spaja i "ogromna količina mržnje i netrpeljivosti prema SNS i Vladi Srbije".

Očigledno je, kaže Martinović, da su za neke od njih počeli već predsednički izbori, odnosno kampanja za izbore i da misle da će glasove naroda prikupiti tako što će u u skupštini da sprovode političko nasilje.

Na pitanje kada će biti održana nova sednica Administrativnog odbora, Martinović je odgovorio da će se to dogoditi kada bude bilo dovoljno tačaka da se o njima odlučuje.

Poslanica SPS-a Stefana Miladinović kaže da je za tu partiju neprihvatljivo takvo ponašanje jednog dela opozicije.

"Svedoci smo da unazad nedeljama jedan deo opozicije u radu učestvuje fabrikovanjem farsi ne bi li dobio političke poene. I ova sednica je dokaz da jedan deo opozicije zaista ne želi da učestvuje u radu, da se pridržava Poslovnika i neprimereno se ponaša. To je za nas neprihvatljivo. Mi ćemo svakako, uz naše kolalicione partnere, braniti instituciju", rekla je Miladinović.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара