LSV: Ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike

Da bi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista mogao da posluži u borbi protiv porodičnog nasilja, neophodno je prevashodno ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilnike, ocenio je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

"Isto tako, jako je važno voditi preciznu i trajnu kako policijsku, tako i evidenciju svih drugih nadležnih službi, što trenutno nije slučaj," navodi Forum u saopštenju.

Ujedno, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene trajnu kampanju u kojoj bi žrtve bile ohrabrene da prijavljuju nasilje i nasilnike, jer je nasilje u porodici najređe prijavljivano nasilje i procenjuje se da na jedan prijavljen slučaj, postoji barem još petnaest neprijavljenih.

Uspostavljanje precizne i višegodišnje evidencije bi umnogome olakšalo utvrđivanje neposredne opasnosti od ponavljanja nasilja, ali i preventivno i pravovremeno delovanje u sprečavanju nasilja, ocenjuje Forum žena.

Forum žena LSV navodi da je pre godinu dana poslao dopis svim institucijama koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama, ali da neke ustanove nisu ni odgovorile, neke su saopštile da podatke nemaju, neke su raspolagale nepotpunim podacima.

Pri tom neke informacije ustanova iz istih mesta se često ne podudaraju, navodi Forum uz zaključak da to ukazuje da se se protokoli dosledno ne sprovode, odnosno da se podaci ne iskazuju na propisan način.

"Stalna kontrola svih nosilaca javnih ovlašćenja za postupanje u slučajevima nasilja treba da doprinese javnoj oceni i pritisku za ispunjavanje zakonom propisanih obaveza i u krajnjem cilju - smanjenju broja žrtava nasilja," zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво