Nekoliko minuta i pet evra za ulaz u zonu Šengena

Da bismo putovali u zemlje Evropske unije nije nam potrebna viza, ali uskoro ćemo morati da podnosimo onlajn prijavu i platimo pet evra. Uvođenje tzv. bezbednosnog sistema za svakoga ko ulazi u zonu Šengena predložila je Evropska komisija. Ako ga usvoje Evropski parlament i Savet, trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

U Segedin u kupovinu ili u Beč na saher tortu – uskoro nećemo moći bez prethodne najave. Punoletni će morati da popune onlajn zahtev za putovanje, koji će se plaćati pet evra.

Novi sistem će pogoditi građane više od 60 zemalja kojima ne treba viza za ulazak u Uniju, a među njima je i Srbija.

"To nije ponovno uvođenje viza, to je samo registracija i dodatna bezbednosna provera putnika koji žele da uđu na teritoriju EU i njenih država članica", objašnjava Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

Evropska komisija je saopštila da će se svaki zahtev automatski obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, bazama podataka Evropola i Interpola, kako bi se utvrdilo da li postoje opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje.

Odgovor ne bi trebalo da se čeka duže od nekoliko minuta, a jednom izdata dozvola za ulazak u šengensku zonu trebalo bi da važi pet godina. Zato evropski zvaničnici novi sistem opisuju kao lagan, brz, jeftin i efikasan. Ne kriju ni to da ga uvode zbog aktuelnih bezbednosnih pretnji – terorizma i ilegalnih migracija. Jednostavno, žele veću kontrolu spoljnih granica Unije.

"Ko, zapravo, šeta po njihovim ulicama, ko su ljudi koji su tu došli poslom, da se obrazuju, turistički i sa časnim i dobrim namerama, a ko eventualno od onih koji prelaze granice predstavlja opasnost po bezbednost građana i države koja takve mere primenjuje", rekla je Dragojlovićeva.

Sistem koji želi da uvede EU postoji i u Sjedinjenim Državama, koje ga naplaćuju 14 dolara, i u Kanadi, gde je trostruko jeftiniji.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 18. nov 2016, 23:07)
anonymous Srb gradjanin [neregistrovani]

pet evra

Trenutak za sledece pitanje: sta to mozemo da ocekujemo od Evrope, kad njenim finansijama treba da pomaze i Srbija, sa svojim gradjanima? Ovo je prvi put da i njima veoma trebaju pare...

(petak, 18. nov 2016, 22:47)
anonymous Srb gradjanin [neregistrovani]

pet evra

Kada sam cuo informaciju o "putarini" za Shengen-zonu od pet evra, pocinjem da sebe pitam koliko je Evropa uspeh za Srbiju-kad i oni nemaju dovoljno sredstava, pa traze pare od nas?

(petak, 18. nov 2016, 11:38)
Срб [neregistrovani]

5 Евра помножити са десетинама милиона туриста... дакле новац је у питању!

Не видим разлог да и ми не урадимо исто и тако попунимо буџет?

(petak, 18. nov 2016, 09:57)
anonymous [neregistrovani]

Pa nije strasno

Slazem se sa vama jer ja i suprug smo Svedcki drzavljani koji imamo obaveze popuniti formular i da neko od rodjaka stoji kao garant za nasu prijavu.Ma da u Srbiji imamo vikendicu placamo sve obaveze i opet se ne mozemo prijaviti na sboju adresu?Ako se ne prijavimo za 24 casa ide se na sud?Vreme je da Srbija pretrese da li je njen zakon uredu i da li se moze poboljsati za strance koji dolaze u nju?Eventualno dati 48 sati umesto 24 casa.

(petak, 18. nov 2016, 09:43)
anonymous [neregistrovani]

Da li mi delimo iste vrednosti?

Ja se nadam da ne. Mi nemamo sta tamo da trazimo. Jos nije kasno da se otreznimo.

(petak, 18. nov 2016, 08:57)
anonymous [neregistrovani]

Test

Svaka suverena normalna zemlja uvek uvodi recipročne mere. Znači: treba mi viza-treba ti viza; treba mi prijava - treba ti prijava... Sasvim oubičajeno.

(petak, 18. nov 2016, 08:56)
anonymous [neregistrovani]

Licemerje

Dakle, Evropa ipak podiže zidove. Ali, umesto da ih gradi kao svi ostali, ona ostaje licemerna i gradi ih tako da se formalno ne vide, ali da ipak postoje. Ovo svakako JESTE i uvođenje viza za sve, samo što je procedura drugačija. Po meni, čak i komplikovanija, jer je potreban pristup Internetu na mestu na kom poželite da odete u neku od Šengen zemalja (a treba i znati gde su ti nevidljivi zidovi). Drugim rečima, odlaske je potrebno planirati osetno unapred, što znači da Evropa priziva teroriste, a ne želi one koji bi prosto došli da prošetaju ili kupuju. Takođe, priča o registraciji je besmislica, jer se na ulasku u Šengen zonu već skenira pasoš, čime je svako automatski registrovan. Samo besplatno. I valjda ih to najviše boli. Oni bi PARE, ali ne nikako od sebe samih nego od siromašnih. Još bolje, da siromašni i ne dolaze, nego samo bogati.

U svakom slučaju, ja i inače ne idem u zemlje koje zahtevaju vize (osim da posetim familiju i prijatelje), jer je to gore od rasizma, pa neću sigurno putovati ni kroz ove digitalizovane zidove. A oni ako ne žele turiste i jeftinu radnu snagu na čijoj su eksploataciji i ugnjetavanju izgradili svoja carstva, neka im. Njihovo pravo da se izoluju i propadnu.

(petak, 18. nov 2016, 08:38)
Sasa [neregistrovani]

Pa nista strasno

U ovo danasnje doba ovo nije nista strasno i meni sasvim razumno. A za sve koji neznaju srpske zakone, da dam informaciju. I ja kao drzavnik nemacke moram u roku od 24 sata da se prijavim u policiju i da dam informaciju kod koga mi je prebivaliste. Kada napustam drzavu moram ponovo u policiju i da se odjavim. Tako da i Srbija zeli da zna ko se po njenim ulicama krece. Pozdrav

(petak, 18. nov 2016, 08:23)
Шумадинац [neregistrovani]

Реципроцитет

Обзиром да и нама треба таква безбедносна евиденција треба и грађанима уније увести истоветну обавезу..

(petak, 18. nov 2016, 08:23)
anonymous [neregistrovani]

Није исто

Постоји велика разлика између виза и одобрења. Злонамеран је онај ко тврди другачије. Наиме, код виза је печат четвртаст, правоугаони, а код одобрења је округао и у електронском облику. А оно остало око забрана да ли можеш или не можеш да путујеш је једна обична ситница, скоро формалност. Па ако пусте - добро је, ако не пусте - опет добро. Важно је да нису увели визе. Па да ли ти тамо мисле да смо сви ми ментално заостали?