Davenport: Spreman sam da ponovo dođem u parlament

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ponovio je da je spreman da dođe u Skupštinu Srbije i predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. ukoliko se za to obezbede neophodni uslovi.

"Mislim da je naš stav poznat, sada je na skupštini da li može da nastavi sednicu (Odbora za evropske intgracije)", rekao je Davenport novinarima posle obilaska rekontruisane zgrade pravosudnih organa u Beogradu.

Davenport prošle nedelje nije uspeo da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije jer su poslenici Srpske radikalne stranke i Liberalno- demokratske partije smatrali da on teba da se prevede na srpski jezik dok su Dveri negodovale smatrajući da Davenport koji je Britanac treba da podnese izveštaj i Bregzitu a ne o napretku Srbije ka EU.

Šef delegacije EU rekao je da je uputio pismo predsedenici Skupštine Srbije Maji Gojković u kome je obavestio šta se dogodilo.

"Ja sam uvek spreman da dođem u Parlament na poziv parlamentaraca, predsednika skupštine, predsednika odbora za evropske integracije i spremni smo kao delegacija EU da učestvujemo u ovakvim suštinskim razgovorima", međutim, kako je rekao, neophodno je da se za to obezbede uslovi.

Davenport je rekao da je, osim što je spreman za razgovor s poslanicima, spreman i da organizuje druge sastanke kako bi godišnji izveštaj predstavio privrednim krugovima i nevladinim organizacijama i to ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima.

"Nije na meni da se mešam u slučaj Savamala"

Davenport je poručio da nije na njemu da se meša u slučaj Savamala i da komentariše rad Tužilaštva.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše raniju izjavu da se taj slučaj nije našao u izveštaju EK jer se ne bave sitnim slučajevima, a da se našao slučaj prebijanja brata premijera, Davenport je rekao da u izveštaju piše da bi trebalo da se poštuju preporuke nezavisnih i regulatornih tela.

"Mi kao delegacija pratimo u ime EK dešavanja u Srbiji, uključujući i događaj u Hercegovačkoj 24. aprila i dešavanja nakon toga u vezi sa tim incidentima.

Sada je na nadležnim organima da primene te preporuke, naprimer zaštitnika građana. Nije na meni da se mešam u taj slučaj i da komentariše rad tužilaštva" rekao je Davenport novinarima.

On je ponovio da je praksa da se pojedinačni slučajevi koji su predmet nadležnih organa i tužilaštva ne nalaze u izveštaju.

"To je naša uobičajena praksa, ne samo za Srbiju nego i za druge zemlje kandidate, ali to ne znači da se za te slučajeve ne interesujemo" objasnio je Davenport.

Upitan da li je to politika nezameranja vlastima, Davenport je ponovio da taj slučaj prate, kao i dešavanja u vesi sa tim...

"Mi to vidimo iz perspektive implementacije Akcionog plana za poglavlje 23, sada je na nadležnim organima da odluče da li je reč o kršenju prava o privatnoj svojini i svojini uopšte" podvukao je Davenport.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара