Turski predsednik u Beogradu

Predsednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić izjavili u Beogradu da dve zemlje imaju najbolje odnose u dosadašnjoj istoriji i ocenili da su odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva. Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali pet međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik Abdulah Gul boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem novou u istoriji dve države i poseta turskog predsednika Abdulaha Gula otvara prostor za dalje produbljivanje prijateljstva i saradnje", izjavio nakon susreta sa Gulom predsednik Tadić.

"U prošlosti smo imali mnogo nesuglasica, ali želimo da vidimo našu budućnost u razumevanju i prijateljstvu", rekao je Tadić posle sastanka s Gulom, i konstatovao da su Turska i Srbija nezaobilazni činioci u rešavanju svih pitanja koja su od interesa za region.

U razgovoru s Gulom, čija je država priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati unilateralni čin Prištine, i da će se pravnim i diplomatskim sredstvima boriti za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Neslaganje oko Kosova i Metohije ne sme da poremeti naše odnose i da doprinese urušavanju naših odnosa", rekao je Tadić, ističući da se dve države međusobno podržavaju u procesu evropskih integracija.

Osim ekonomije, koja je bila u fokusu razgovora, dvojica predsednika su se usredredila i na pitanje interreligijske saradnje, a predsednik Tadić je predložio izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra u blizini Beograda.

Gul je rekao da su turske komapanije veoma zainteresovane za projekte u Srbiji, kao što je Koridor 10, jer se "Beograd i Srbija nalaze na ključnom mestu na Balkanu".

Dokle god se Srbija i Turska budu zalagale za rešavanje istih problema, biće mira na Balkanu, kazao je Gul, ističući da dve zemlje imaju odnose zasnovane na prijateljstvu, ali i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, iako nemaju zajedničku granicu, Srbija i Turska jedna drugu doživljavaju kao susede.

Gul je, takođe, istakao važnost sporazuma između dve zemlje o smanjenju taksi, sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu krajem godine, kao i nekoliko sporazuma koji su danas potpisani između dve države.

Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali su pet međudržavnih sporazuma, u prisustvu šefova dve države - Borisa Tadića i Abdulaha Gula.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potpisao je sporazum o tehničkoj i finansijskoj saradnji, dok je turski ministar rada i socijalne politike Omer Dinčer sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem potpisao sporazume o ekonomskoj i saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, a sa ministrom za rad i socijalnu politiku Srbije Rasimom Ljajićem sporazume o socijalnoj sigurnosti.

Sporazum o saradnji u oblasti razvoja saobraćajne i druge infrastrukture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou podrazumeva povoljne uslove za finansiranje tih projekata.

Sredstva za izgradnju puteva delom će obezbediti turska "Eksim banka", koja će finansirati 85 odsto vrednosti projekta i obezbediti kredit od 30 miliona dolara, a 15 odsto vrednosti projekta biće finansiran iz budžeta Srbije.

Sporazum podrazumeva da turska strana angažuje izvođača radova koji je obavezan da angažuje podizvođače radova u Srbiji, kao i da u Srbiji nabavlja opremu i materijal.

Poziv turskim privrednicima da ulažu u Srbiju

Predsednici Tadić i Gul pozvali su turske privrednike da investiraju u Srbiju i tako iskoriste njen geografski položaj i sve bolje infrastrukturne pogodnosti za poslovanje.

Otvarajući srpsko-turski poslovni forum u Beogradu, dvojica predsednika su istakla da privrednici do sada nisu uspevali da na pravi način reaguju na razvoj političkih odnosa dveju zemalja i izrazili očekivanje da će uporedo sa približavanjem Srbije EU i završetkom panevropskih saobraćajnih koridora rasti i nivo turskih investicija.

Tadić je istakao da investicije u Srbiju podrazumevaju najmanje troškove za izvoz na strana tržišta i da posebne pogodnosti za investiranje postoje na pravcu Koridora 10.

Predsednik Srbije je naglasio da će autoput od Horgoša do bugarske granice, kojim svake godine prolaze desetine hiljada turskih kamiona, biti završen do kraja mandata sadašnje vlade, i da će uporedo sa tim biti modernizovan železnički Koridor 10.

Tadić je turske privrednike pozvao i da investiraju u izgradnju autoputa od Beograda ka crnogorskom primorju koji će biti trasiran kroz Sandžak, čime će biti osiguran ekonomski razvoj te regije i napredak bošnjačke nacionalne manjine.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво