Vučić: Britanija ostaje velika sila, gradićemo najbolje odnose sa Londonom

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je Srbija spremna da radi na očuvanju mira i stabilnosti, i stvara povoljniju poslovnu klimu koja će privući i investitore iz Velike Britanije. Poručuje da Srbija želi poboljšanje odnosa sa Londonom i da je važno unapređenje političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje. Šef britanske diplomatije Boris Džonson čestitao Vladi Srbije na uspehu i naporima koje ulaže u svoju zemlju.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom diplomatije Velike Britanije Borisom Džonsonom, rekao da ta zemlja ostaje velika sila, iako izlazi iz Evropske unije, i da Srbija želi da održi najbolje moguće odnose sa njom.

Poručio je da je važno unapređenje političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, ističući da je međusobna trgovinska razmena relativno mala, imajući u vidu mogućnosti, pre svega Velike Britanije. Trgovinska razmena je, prema njegovim rečima, povećana sa 290 miliona evra na 370 miliona.

"Ove godine naš izvoz u Veliku Britaniju većom snagom raste i očekujemo da rezultati u budućnosti budu još bolji", rekao je Vučić.

Naveo je da je veoma počastvovan time što ima priliku da ugosti prijatelja Srbije i važnog gosta iz Velike Britanije, dodajući da je pre konferencije imao samo kraći razgovor sa njim, a da posle imaju radnu večeru i da će u petak zajedno obići groblje Komonvelta i srpskih poginulih boraca.

Premijer je naveo da u Srbiji činimo sve da stvorimo bolju poslovnu klimu i želimo što veći broj investitora, te u tom smislu poseta na nivou posete Borisa Džonsona znači da šaljemo poziv dobrodošlice investitorima da ovde rade i ostvaruju dobar profit, ali i zapošljavaju građane Srbije.

Dodao je da je sa šefom britanske diplomatije razmenio stavove o ključnim političkim pitanjima, koja su nastala iz različitih razloga, u ovom turbulentnom vremenu, zahvalivši na podršci Srbiji na evropskom putu i na njihovoj želji da se očuva stabilnost u celom regionu Zapadnog Balkana.

Premijer je dodao da Srbija kao najveća zemlja ima i posebnu odgovornost i da je spremna da na ozbiljan način pokaže posvećenost očuvanju mira i stabilnosti. Smatra da na taj način ovaj region može da bude izvor rasta u čitavoj Evropi.

"Mi razumemo politiku Velike Britanije, iako nemamo isti stav po pitanju Kosova i Metohije", naveo je Vučić.

"Britanija potrebna kao stub stabilnosti" 

Premijer je izjavio da je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja se prema referendumu u Velikoj Britaniji odnosila na korektan način, te da je ta država Srbiji potrebna kao još jedan stub stabilnosti.

"Siguran sam da imamo puno šansi da unapredimo ekonomsku saradnju, saradnju po pitanju bezbednosti i sigurnosti", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara koliko će komplikacija u odnosima dve zemlje napraviti činjenica da Britanija napušta EU.

Naveo je da je činjenica da je Britanija prisutna na Zapadnom Balkanu mnogo duže od 50 ili stotinu godina, te da je ta zemlja Srbiji potrebna kao stub stabilnosti i kao država koja će uvek pružati podršku stabilnosti regiona.

"Stabilnost regiona je ključna stvar za sve nas ovde i izuzetno duboko sam zahvalan Borisu Džonsonu i Velikoj Britaniji što podržavaju tu politiku", rekao je Vučić.

Podrška Londona na evropskom putu

Šef britanske dioplomatije Boris Džonson izjavio je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ne znači da napušta Evropu, te da ostaje posvećena prijateljskim odnosima sa evropskim zemljama, poput Srbije, poručivši da će nastaviti da je podržava na putu ka EU.

Džonson je u obraćanju novinarima istakao da je fasciniran kako se grad promenio u odnosu na njegovu posetu pre 17 godina, koliko je Srbija napredovala, politički i ekonomski.

"Fascinantno je da se vidi kako se grad promenio, kako se zemlja promenila. Čestitam Vama i Vašoj vladi na onome što činite i na naporu koji ulažete", rekao je Džonson Vučiću na konferenciji u vili "Bokeljki".

Takođe je pohvalio vođstvo koje premijer pokazuje u normalizaciji odnosa sa Prištinom, i u pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

Dodao je da želi da se odnosi Srbije i Velike Britanije inteziviraju na svim nivoima.

"Želimo da inteziviramo odnose na svim nivoima i puno investitora u Britaniji je uzbuđeno zbog ideje da dođu ovde da posluju", rekao je Džonson.

"Ostajemo prijatelji Srbije i zahvalan sam što ste rekli da ćemo da pojačavamo i inteziviramo naše odnose na svim nivoima", rekao je Džonson. 

Britanski ministar je naveo da je imao veoma zanimljiv razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova u vezi sa razmenom stručnosti iz oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i rešavanju problema migracija.

Naveo je da je sa srpskim ministrom kulture potpisao kulturni memorandum o razmevanju i dodao da će Velika Britanija od nas da preuzme više turbo-folk muzike.

"Čuo sam i da je serija 'Mućke' veliki hit u Srbiji", rekao je Džonson.

"Ovo je staro prijateljstvo koje je produktivno. To je odnos koji napreduje i oduševljen sam što sam u Beogradu da nadograđujem to prijateljstvo", zaključio je Džonson.

Džonson je rekao da je suštinski važno da njegova zemlja ostane otvorena za talente, ali i da je veoma značajno pitanje kojim su u Londonu zaokupljeni – kako da preuzmu kontrolu na granicama zbog problema s migracijama.

Na pitanje novinara razmišljaju li u njegovoj zemlji o ukidanju viza građanima Srbije, Džonson nije dao konkretan odgovor, ali je poručio da svi moraju da razumeju da Britanija mora da čuva svoje granice, ali da je istovremeno važno da ostane otvorena za talente.

"U Londonu imamo klub srpskih biznismena koji rade dobro za našu ekonomiju." Podsetio je da je bio gradonačelnik Londona i da je grad tada procvetao tako što je bio otvoren za talentovane ljude stotina raznih nacionalnosti širom sveta.

"Potrebno nam je da talentovani ljudi iz Srbije mogu da dođu kod nas", rekao je Džonson.

"Ali morate da razumete da nam je potrebno da preuzmemo kontrolu granica", poručio je Džonson.

Šef britanske diplomatije prethodno se sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, kao i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Džonson o Trampu: Fokusirati se na šanse, ne probleme

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije kaže da bi se, posle izbora Donalda Trampa, trebalo fokusirati na mogućnosti i šanse, a ne na probleme.

Džonson je na pitanje novinara rekao da je Tramp čovek koji sklapa dogovore, koji hoće slobodnu trgovinu, što je odlična prilika i velika mogućnost za Britaniju.

"To je velika mogućnost da nadogradimo odnos sa SAD, koji je od fundamentalnog ekonomskog značaja za nas i od velikog značaja za stabilnost i napredak u svetu", rekao je Džonson.

Naveo je da bi svi trebalo da budu pozitivni prema mogućnostima koje se otvaraju nakon što je Tramp izabran.

"Mogu da kažem nekima od mojih evropskih kolega i prijatelja da je vreme da izađemo iz priče o sudbini izbora u SAD. Mislim da u mojoj zemlji treba da prepoznamo to kao priliku, mogućnost", rekao je Džonson.

Dodao je da je Tramp imao dobre razgovore sa premijerkom Britanije Terezom Mej i govorio o "spektakularnim odnosima sa Britanijom".

Upitan kako vidi proteste u SAD, ponovio je da bi građani trebalo da se usredsrede na mogućnosti, a ne na probleme po pitanju američkih izbora.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво