Han za RTS: Ekonomski pokazatelji u Srbiji obećavaju

Srbija je znatno napredovala u prošloj godini, što je omogućilo otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa EU, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han, predstavljajući u Briselu godišnji izveštaj o napretku u reformama. Tok pregovora o pristupanju EU zavisiće pre svega od napretka u oblasti vladavine zakona i normalizacije odnosa sa Prištinom. Otvaranje novih poglavlja moguće je u decembru, rekao je Han.

Podvlačeći crtu pod učinak u poslednjih 12 meseci, evropski komesar za proširenje Johanes Han izdvojio je vladavinu zakona, ekonomske reforme i konstruktivnu ulogu Srbije u migrantskoj krizi i regionalnoj saradnji. U intervjuu za RTS, komesar Han kaže da ekonomski pokazatelji u Srbiji obećavaju.

"Postoji ekonomski rast, budžetski deficit je stabilizovan ili snižen, sve ove makroekonomske brojke idu u dobrom pravcu. Ukazujući s jedne strane na efekte vladinih mera, ali s druge strane i na efekte pojačane saradnje. To su prepoznale i međunarodne finansijske insitucije", kaže Han.

U ključnoj oblasti vladavine zakona, Izveštaj komisije kaže da je bilo napretka u reformi pravosuđa, ali da su potrebni dalji koraci u pravcu politički nezavisnog i efikasnog sudstva. U borbi protiv korupcije, Srbija tek treba da pokaže konkretne razultate i primeni preporuke iz Izveštaja od prošle godine.

Evropska komisija pohvaljuje reformu javne uprave, ocenjujući da je dobar napredak ostvaren usvajanjem plana javnih finansija i strategije za elektronsko upravljanje. Izveštaj navodi da u prošloj godini nije bilo napredka u oblasti medija i slobode izražavanja. Komisija pozitivno ocenjuje korake u oblasti ljudskih prava, uz očekivanje daljih koraka protiv diskriminacije svih manjinskih grupa.

EK u izveštaju kaže da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali ocenjuje da je u poslednjih godinu dana napredak bio ograničen zbog održavanja izbora u Srbiji i unutrašnje situacije na Kosovu. Komesar Han za RTS kaže da je u slučaju napretka u dijalogu moguće otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u decembru.

"Što se tiče dijaloga, sad je vreme da obe strane primene ono što su se dogovorile i što mogu da učine i same. Na primer, Srbija u oblasti telekomunikacije, a Kosovo mora da predstavi bar plan za formiranje ZSO", napominje Han.

Evropska komisija je pohvalila Srbiju za konstruktivnu ulogu u izbegličkoj krizi i za pozitivan doprinos regionalnoj saradnji. Johanes Han je izrazio nadu da predstojeći predsednički izbori neće dovesti do zastoja u reformama i jačanja nacionalističke retorike u zemlji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се