Davenport: Traje dijalog o otvaranju poglavlja pet

Optimisti smo u pogledu otvaranja novih poglavlja sa Srbijom do kraja godine, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i dodao da već nekoliko nedelja traje dijalog između država članica Evropske unije o tome da se otvori poglavlje pet (javne nabavke).

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare u Medija centru, nakon predstavljanja izveštaja EK o napretku Srbije, Davenport je rekao da je Evropska komisija završila proces skrininga za još 15 poglavlja i da je srpska vlada već pozvana da pred svoje pregovaračke pozicije za svako od njih.

"To će biti osnova za budući zajednički stav članica EU", rekao je Davenport.

Upitan da li je izvodljivo da Srbija promeni ustav i sprovede referendum do kraja naredne godine, Davenport je odgovorio da promena najvišeg pravnog akta nije lak zadatak, ali da je akcioni plan veoma jasan kada je reč o narednim koracima.

"Akcioni plan za poglavlje 23 predviđa da se posao obavlja u fazama, od kojih je prva da se dogovori zajednički pristup promenama ustava, na osnovu onoga što je potrebno kako bi se ispunile preporuke, ne toliko Evropske komisije, već Saveta Evrope i Venecijanske komisije, a što je potrebno da bi se uspotavilo nezavisno pravosuđe", rekao je Davenport.

Podsetio je da je premijer Aleksandar Vučić i ranije i sada isticao posvećenost Srbije evropskom putu, kao i da je EU njen strateški cilj, navodeći da Srbija igra veoma važnu, konstruktivnu ulogu u regionu i pomaže da se održi mir i stabilnost u regionu što će biti takođe veoma važno u narednom periodu.

Davenport je ponovio da je Srbija napravila progres u ekonomskim reformama i da su postignuti i bolji rezultati nego što je bilo očekivano, da dolaze investitori i dodao da se sa time mora nastaviti.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa medijskom sferom Davenport je ponovio da stoje neke preporuke od ranije koje se odnose na privatizaciju medija kao i programsko finansiranje i dodao da se o tome razgovara i sa vladom i sa više asocijacija medija.

Kako je rekao, slično je i sa nekim drugim preporukama kao što su one za borbu protiv korupcije, zaštiti životne sredine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се