Reakcije srpskih političara na pobedu Trampa

Predsednik JS Dragan Marković, predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i predsednik SRS-a Vojislav Šešelj saglasni su u oceni da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD znači pozitivnu promenu politike SAD-a prema Srbiji.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima dobra stvar jer je on najavio dobru saradnju sa Srbijom.

"Velika je razlika u tome što je on pobedio, a ne porodica Klinton. Oni su bombardovali Srbiju, a Tramp je obećao dobru saradnju sa Srbijom. Klintonovima nikada nećemo zaboraviti bombardovanje Srbije i stradanje civila, zbog kojih im treba suditi", naveo je Marković u pisanoj izjavi.

Marković je dodao da je Trampova pobeda velika stvar i za Srbiju i za ceo svet.

"Od sada ću uvek da govorim: 'Kina, Rusija i Amerika', jer ćemo ubuduće pored te dve zemlje da dobro sarađujemo i sa Amerikom. Za svet je to važno, jer je Tramp najavio dobre odnose s Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, što za svet znači mir i stabilnost, a samim tim i za Srbiju", rekao je on.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović uveren je da će pobeda Trampa doneti pozitivnu promenu u politici SAD prema Srbiji.

"Ne toliko zbog promene spoljnopolitičkog kursa američke politike na Balkanu, koliko zbog toga što su sa porazom Hilari Klinton poraženi i najveći finansijeri njene politike sa ovih prostora, Hašim Tači i Milo Đukanović", naveo je Popović razloge za svoja očekivanja.

Pozicije Hašima Tačija i Mila Đukanovića, kako navodi Popović, "osvedočenih neprijatelja srpskih nacionalnih interesa, porazom Klintonove će biti značajno oslabljene, a to automatski znači da će srpske pozicije i srpski državni i nacionalni interesi biti zaštićeniji."

Odlazak Hilari Klinton u "političku istoriju" on vidi kao "početak kraja kriminalnih režima Mila Đukanovića i Hašima Tačija koji su novcem od kriminalnih radnji, trgovinom cigaretama, oružjem, drogom i ljudskim organima, kupovali zaštitu Klintonove".

Popović ocenjuje da je pobeda Donalda Trampa u SAD, Bregzit u Velikoj Britaniji, najava referenduma u Holandiji o izlasku iz EU, popularnost evroskeptičnog predsedničkog kandidata u Austriji Norberta Hofera, kao i vojno i ekonomsko buđenje Rusije, ukazuju da se nepovratno menja politička slika sveta i da konačno politika istine i pravde počinje da ostvaruje pobedu nad politikom ucene i sile.

To je politika mira, stabilnosti i poštovanja međunarodnog prava u kojoj svoje mesto treba da pronađe i Republika Srbija.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da je pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama prilika da se obnovi savezništvo dugo čitav vek, "koje je režim Slobodana Miloševića poremetio i preokrenuo u ratno neprijateljstvo".

"Sadašnja antiamerička kampanja u javnosti Srbije odbrana je antidržavne, antinacionalne i antizapadne politike režima iz tragičnih devedesetih godina prošlog stoleća, koja je ključni vinovnik svih udesa Srbije, uključujući i NATO bombardovanje naše države u proleće 1999. godine i gubitak Kosova", naveo je Drašković u pisanoj izjavi.

I predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj čestitao je Donaldu Trampu izbor za američkog predsednika i izrazio nadu da će njegovim izborom biti završena "sramna epizoda" u odnosima dve zemlje i da će Srbija i SAD otpočeti blistavo novo poglavlje.

"Prijateljstvo i savezništvo SAD i Srbije trajalo je tokom dva svetska rata i tokom Hladnog rata, sve dok ratni zločinac Bil Klinton nije pokrenuo nelegalnu vojnu agresiju na našu državu, sa ciljem da skrene pažnju američke javnosti i medija sa njegovih vanbračnih afera i drugih skandala. Agresija je rezultirala kreiranjem nelegalne musimanske narko-mafije u kvazi-državi formiranoj na Kosovu, svetoj srpskoj zemlji", naveo je Šešelj u čestitki Trampu.

On mu je preneo "neizmernu zahvalnost" zbog toga što je osudio NATO bombardovanje Srbije i podsetio da je zbog toga, 16. avgusta za vreme posete potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena, SRS organizovala skup pod nazivom "Glasaj za Trampa".

"Novoizabrani gospodine predsedniče, sve dok budete radili za dobrobit Amerike i celog sveta, u Srbiji ćete imati saveznika u uspostavljanju mira i demokratskog poretka", dodao je Šešelj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво