Han: Trajni napredak Srbije ka EU

Evropski komesar Johanes Han je u posebnoj video-poruci izrazio zadovoljstvo zbog "trajnog napretka Srbije na putu ka EU" i naglasio da je to dovelo do otvaranja prva četiri pregovaračka poglavlja, među kojima su i ona ključna - vladavina prava i normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom.

Han je to izjavio povodom objavljivanja Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i balkanskih zemalja ka integraciji u EU i dodao da to "potvrđuje da strateški cilj Srbije da se pridruži EU predstavlja konkretnu i vrednu perspektivu, a pokazuje i da EU ispunjava obećanja i odaje zaslužena priznanja".

Evropski komesar je, obrazlažući Izveštaj EK u Evropskom parlamentu, istovremeno odao priznanje srpskim vlastima zbog poboljšanja ekonomske situacije, smanjenja budžetskog deficita i napora za jačanje vladavine prava, a rekao je i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

Han je ocenio i da proces proširivanja ostaje bitan podstrek demokratskim promenama u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Evropski komesar Han je pred poslanicima EP i u video-poruci ukazao na to da je od ključne važnosti postojano sprovođenje ambicioznih reformi, posebno u oblastima pravosuđa, rešavanja ratnih zločina, borbe protiv korupcije, slobode izražavanja i javne uprave, kako u Srbiji tako i svim zemljama koje streme članstvu u EU.

Kako je predočio, odgovornost za uređenje institucija, zakona i rezultate u tome imaju domaće političke vođe i vlasti i tek onda se može očekivati da će ulagači kapitala i oni koji donose finansijske odluke dolaziti masovnije u region.

Upozorio je da manjkavosti u pravnom sistemu i zakonima znače nestabilnost, nepoverenje i obeshrabruju strane investitore.

Evropski komesar je istakao da je "stopa privrednog rasta u Srbiji bolja od očekivane, dok nove investitore privlači sve bolje poslovno okruženje".

"To sada", kako je rekao, "treba podupreti reformama u oblasti vladavine prava kao i jednako važnim stvaranjem novih radnih mesta sa izgledima za bolje plate".

EU je takođe, dodao je, glavni partner Srbije u pogledu trgovine, investicija i povoljnih zajmova.

"Mi investiramo u omladinu Srbije tako što im pružamo priliku da studiraju i usavršavaju se u inostranstvu - jer današnja mlada generacija će oblikovati Evropu u budućnosti", rekao je Han.

Istakao je da je Srbija isto tako imala konstruktivnu ulogu u regionu doprinoseći stabilnosti i miru, i da će zasigurno i ubuduće nastaviti sa tom ključnom ulogom.

"Ovi principi čine samu srž izgradnje Evropske unije pretvorivši nekadašnje neprijatelje u partnere i saveznike. Stoga je važno i da Srbija i Kosovo ostanu posvećeni normalizaciji međusobnih odnosa", istakao je Han.

Poručio je da EU stoji uz Srbiju u rešavanju priliva migranata i izbeglica, i zahvalio je Srbiji na "vrlo konstruktivnoj ulozi u rešavanju migrantske krize".

Dodao je da to zahteva vreme i da neće uvek biti lako, ali, da će EU podržati Srbiju tokom čitavog procesa.

Napomenuo je da je EU "ubedljivo najveći pružalac pomoći Srbiji" i da će nastaviti da bude uz Srbiju i u teškim vremenima.

"Još uvek imam živa sećanja na strašne poplave i pomoć koju je EU pružila pogođenim oblastima, a to pokazuje da se kao prijatelji držimo zajedno u teškim trenucima. A imamo i zajedničku viziju - Srbiju kao članicu evropske porodice", rekao je Han.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се