Skupština o amandmanima na izmene Zakona o plovidbi

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o amandmanima na izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nastaviće sutra. Na te izmene zakona, podneto je ukupno 59 amandmana. Sednicu obeležila polemika ministarke Mihajlović i radikala, kao i poslanika pokreta Dosta je bilo i Srpske napredne stranke.

Tokom rasprave o pojedinostima na izmene Zakona i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, poslanici SRS su kritikovali ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović da su izmene zakona loše, da je reč o kozmetičkim promenama, a postavilo se i pitanje ko je "tesno" povezan sa američkom ambasadom..

Poslanica SRS-A Nataša Jovanović nije bila zadovoljna načinom na koji se Mihajlovićeva obratila njenoj stranačkoj koleginici Vjerici Radeti, pa je pozvala predsedavajućeg Veroljuba Arsića da reaguje i da zaštiti ugled skupštine.

"Vi ste ministar na insistiranje stranih agentura", obratila se Jovanovićeva Mihajlovićki, a na to je reagovao predsedavajući.

"Ovo je srpska vlada, nije američka, ni ruska i obraćate se srpskom ministru", upozorio je Arsić poslanicu SRS-a, koja se nije zaustavila u kritikovanju ministarke Mihajlović.

Jovanovićeva je poručila da nije reč o sistemskom zakonu, kako tvrdi ministarka, već o izmenama o dopunama, a kaže i da je primetila "da je ministarka Mihajlović pobegla iz sale kada je lider SRS Vojislav Šešelj govorio o tome kako treba da se donese pravilnik po kome bi ministri morali da izveštavaju vladu i javnost o čemu razgovaraju u stranim ambasadama".

Arsić je na tu konstataciju rekao da je on obavestio ministarku Mihajlović da ne mora da prisustvuje sednici dok traju poslanička pitanja.

"Prekinite brakorazvodnu parnicu jer mi iz DS to ne želimo da slušamo...", javio se demokrata Radoslav Milojičić, a potom je Radeta navela da je zakon toliko loš da ne mogu ni amandmani da ga isprave.

Ona je poručila ministarki da joj nije bitno njeno, ali ni mišljenje Haškog tribunala, Majkla Davenporta (šef delegacije EU u Srbiji), Kajla Skota (američkog ambasadora) i da su radikali ponosni što "nisu deo tog društva i da je dobro dok je tako, jer onda znaju da su pravi srpski nacionalisti koji su tu zbog građana".

Radikalima su smetali i strani izrazi u obrazloženju izmena zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

"Ne možemo da prihvatimo strane reči iz zemalja čiji je špijun Zorana Mihajlović", rekla je Nataša Jovanović.

Mihajlovićeva je u reagovanju "podsetila" radikale da se zalažu za to da strana firma može da plovi sa američkom zastavom, a da obavlja privrednu delatnost u Srbiji - za izbegavanje poreza u našoj zemlji.

"Možda vi imate tesne veze sa američkom ambasadom. Ja nemam", rekla je Mihajlovićeva.

Na početku današnje sednice ministrka Mihajlović je u načelnoj raspravi izjavila da će se izmenama Zakona o plovidbi i lukama dozvoliti ulazak privatnog kapitala u tehničko održavanje plovnih tokova.

Tu se pre svega misli na poslove bagerovanja u cilju održavanja propisane dubine plovnog puta, kao i vršenja hidrografskih merenja, za koje se procenjuje da će ih efikasnije obavljati privatni sektor, a pod stručnim nadzorom Direkcije za vodne puteve.

Prema njenim rečima, to je način da se smanji siva ekonomija koja defakto postoji u vodnom saobraćaju.

Jedan od ciljeva izmena zakona je usklađivanje sa Zakonom o privatnom obezbeđenju kako bi se u najkraćem roku stvorili uslovi za primenu svih potrebnih mera za suzbijanje piratstva, krijumčarenja, krađa, šverca i drugih nezakonitih radnji na vodnim putevima.

Rešenjima iz Predloga zakona očekuje se da najkasnije do aprila 2017. bude usvojen Uredba o sigurnosnoj zaštiti u unutrašnjem vodnom saobraćaju, čime će započeti borba protiv svih oblika nelegalnih radnji u toj grani saobraćaja.

Polemika poslanika pokreta DJB i SNS

Tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, u parlamentu je ponovo bilo provocirajućih aplauza, prekidanja sednica i opomena.

Opomenu je "zaradio" lider Dosta je bilo Saša Radulović, a sednica je na kratko prekinuta pošto su poslanici Dosta je bilo aplaudirali tokom obraćanja šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića, što nije prvi put da na takav način ometaju Martinovića.

Radulović je negodovao jer, kako je rekao, postoje različiti aršini za poslanike u sali, u zavisnosti od toga da li su u vlasti ili opoziciji, tvrdeći da se ne poštuje dnevni red i da se ruši dostojanstvo skupštine.

Martinović je tada rekao "ne zna koja po redu sednica na kojoj čovek za koga teško može da kaže da je u skladu sa elementarnim principima građanske kulture, sebi daje za pravo da poslanike SNS naziva lažovima i da jedino on ima monopol na istinu".

"Budući da ovaj čovek više ne može da krade, da otima od naroda, a da sada više nema mogućnost da krade i manipuliše stečajevima, očigledno je dobio napad jakih duševnih bolova i ja za to imam potpuno razumevanje", rekao je Martinović za Radulovića.

Nakon petominutne pauze, poslanici su nastavili sa polemisanjem, a osim poslanika DJB, negodovao je i poslanik SRS Nemanja Šarović.

"Da li je Radulović lopov ili nije treba da odluče nadležni državni organi. Ako imate ta saznanja iskoristite ih da borba protiv korupcije o kojoj stalno pričate i zaživi na delu. Dajte jedan put uradite nešto o čemu pričate, jer ovo ovako što radite je sramno prema opoziciji", smatra Šarović.

Martinović mu je odgovorio da svako ima pravo na advokata i da Radulović boljeg advokata od Nemanje Šarovića nije mogao da nađe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво