Švendiman: Vodiću se isključivo činjenicama i zakonom

Glavni tužilac novoosnovanog Specijalnog tužilaštva Dejvid Švendiman je tokom današnjeg boravka u Prištini imao niz susreta sa predstavnicima kosovskih vlasti, a tom prilikom je naglasio svoju nezavisnu ulogu i da će tokom mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom.

Uloga specijalnog tužioca je deo Zakona o specijalizovanim većima i specijalizovanom tužilaštvu koje je kosovska skupština donela u avgustu 2015, saopšteno je iz Kancelarije specijalnog tužioca.

"Gospodin Švendimen je naglasio da će u vršenju svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom, da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga i da je posvećen vođenju ovog legitimnog procesa koji će takav i da bude smatran od strane svih onih na koje se rad ovog tužilaštva odnosi", navodi se u saopštenju.

Specijalni tužilac je, kako se navodi, svojim sagovornicima zahvalio na njihovoj stalnoj podršci u vezi sa osnivanjem Specijalnog tužilaštva i potvrdio njihovu dalju posvećenost sprovođenju ovog procesa.

"Tom prilikom on nije ulazio u detalje u vezi sa sadržinom istrage", navodi se u saopštenju.

Švendiman se u Prištini sreo sa premijerom Isom Mustafom, ministarkom pravde Duratom Hodžom i glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Lumezijem.

Tokom sastanka sa kosovskom ministarkom pravde Duratom Hodžom, Švendiman je izjavio da će Specijalno tužilaštvo raditi objektivno i poručio da proceduralne radnje u slučaju optuženih treba preduzeti što je pre moguće.

"Postupak će biti pokrenut u dogledno vreme, što je pre moguće i što se tiče vremenskih uslova i procedura", rekao je Švendiman.

Prema saopštenju iz kabineta ministarke pravde, Švendiman je naveo da će taj proces biti objektivan, da neće biti selektivne pravde, te da su svi jednaki pred zakonom.

"Sudićemo za individualnu odgovornost, a ne bilo kojoj grupi ili organizaciji", rekao je Švendiman.

Kosovska ministarka Hodža je istakla značaj koordinacije i navela da je odlučna, kao i da se obavezala da će poštovati nezavisnost specijalnog tužioca u svom radu i u okviru svoje nadležnosti.

Rekla je da će Švendimenu pružati podršku u skladu sa zakonom i svojim mandatom.

Sa kosovskim glavnim tužiocem Aleksanderom Lumezijem, Švendiman je razgovarao o organizaciji, funkciji, ovlašćenjima i nadležnosti specijalizovanih komora i Kancelarije specijalnog tužioca.

Ljumezi je naglasio svoju spremnost da doprinese jačanju vladavine prava na Kosovu i ponudio Švendimenu punu saradnju sa svoje strane, prenose elektronski mediji na albanskom.

Dejvid Švendiman će do 11. novembra boraviti u Prištini i Beogradu.

U Prištini će se sastati i s šeficom Misije Euleksa Aleksandrom Papadopulu, šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom, kao i ostalim predstavnicima diplomatske zajednice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво