Nikolić u Kataru predložio formiranje Mešovite komisije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Dohi sa predsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Države Katar, šeikom Abdulahom bin Naserom bin Kalifom el Tanijem i predložio formiranje Mešovite komisije. Tokom posete predsednika Srbije potpisano je pet dokumenata između Srbije i Katara.

Predsednik Srbije je predložio da se formira Mešovita komisija koja bi definisala konkretne oblasti za koje postoji interes i mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Nikolić je istakao da trenutna ekonomska saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena, a da je trgovinska razmena vrlo skromna, imajući u vidu mogućnosti dve privrede.

"To je nešto što, kao prijatelji, možemo i moramo da promenimo, u interesu boljeg života svih naših građana", rekao je Nikolić, saopštila je predsednikova Služba za informisanje.

Predsednik Srbije je pozvao katarske kompanije da ulažu u srpsku privredu, istakavši da je Srbija zemlja koja može mnogo toga da ponudi investitorima.

Šeik Abdulah bin Naser bin Kalif el Tani se saglasio sa Nikolićem da se iz Katara u Srbiju uputi privredna delegacija koja bi na pravi način mogla da sagleda sve mogućnosti za dalju saradnju.

On je izrazio uverenje da naše dve zemlje mogu uspešno da sarađuju u brojnim oblastima i da bi zato bilo dobro da se što pre uspostavi kontakt između zainteresovanih katarskih kompanija, srpskih privrednika i Vlade Republike Srbije.

Nikolić je prihvatio predlog da Vlada Srbije pripremi prospekte svih preduzeća koja mogu da sarađuju sa katarskim kompanijama, a posebno prospekte za 36 banja koje su u procesu privatizacije, a za koje su katarske firme zainteresovane.

Predsednik Srbije je sinoć, tokom sastanka sa delegacijom najuticajnijih katarskih privrednika koje je predvodio šeik Fejsal bin Kasim el Tani, predsednik Katarske biznis asocijacije pozvao katarske kompanije da ulažu u srpsku privredu, istakavši da je Srbija zemlja koja može mnogo toga da ponudi investitorima.

"Interes Srbije da razvija saradnju s Katarom" 

Nikolića je prilikom dolaska u Katar dočekao emir države šeik Tamim bin Hamad el Tani.

Nikolić je u srdačnom i prijateljskom razgovoru istakao interes Srbije da sa Državom Katar razvija svestranu saradnju u svim oblastima, pogotovo u sferi ekonomije.

Nikolić je izrazio želju da se privredne veze dve zemlje unaprede i prošire, kako povećanjem spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji.

Dodao je da je Srbija danas u procesu velikih privrednih reformi koje su stvorile takav poslovni ambijent u kome svako ko ima viziju da posluje u našoj zemlji može da ostvari profit.

Šeik Tamim bin Hamad el Tani naglasio je da katarski privrednici veoma cene srpsku efikasnost.

On je rekao da je trgovinska razmena između naših zemalja mala, zato što do sada nije bilo dovoljno zajedničkih projekata, ali da ovu posetu smatra prekretnicom i novim uzletom naše bilateralne saradnje.

Emir Države Katar podržao je predlog predsednika Srbije o upućivanju u Srbiju delegacije Katara na ministarskom nivou u kojoj će biti uključeni i predstavnici Autonomnog investicionog fonda, kako bi u direktnim razgovorima sa Vladom Srbije pronašli konkretne projekte na kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.

Potpisano pet dokumenata

Tokom zvanične posete delegacije Republike Srbije, koju predvodi Nikolić, potpisano je pet dokumenata između Republike Srbije i Države Katar:

1. Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Države Katar i Vlade Republike Srbije;

2. Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja;

3. Sporazum između Vlade Države Katar i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti kulture;

4. Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva lokalne uprave i životne sredine Države Katar;

5. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar.

Nikolić je u Dohi posetio i srpsku kompaniju "Energoprojekt-Entel", koja već 25 godina uspešno posluje na Bliskom Istoku.

Sa menadžmentom i zaposlenima u kompaniji, Nikolić je razgovarao o njihovim iskustvima u poslovanju u Kataru, kao i o perspektivama za budući razvoj i prodor srpskih kompanija na tržište Bliskog istoka. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара