Visković: Malo više odmerenosti u izjavama o EU

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Ivo Visković ocenio je da je Srbija, u pogledu otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa EU, "u ovom trenutku u teškoj situaciji", ali smatra da se "iz nje može izaći uz malo više mudrosti i malo više samokontrole".

"Bojim se da neki ljudi suviše olako daju izjave, pa nas onda posle dovode u tešku situaciju. Najlakše je reći, ali mislim da odgovoran čovek, a posebno odgovoran političar mora triput da promisli pre nego što zaćuti, a deset puta da promisli pre nego što nešto kaže", rekao je Ivo Visković Tanjugu uoči početka drugog dana Desetog regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku.

Na pitanje kada najranije očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, Visković je rekao da, što se njega tiče, on bi voleo da to bude u decembru.

"I mislim da se može dogoditi da zaista uspemo da neke stavri izgladimo i da se to dogodi, ali neće biti tragedija ako se to ne dogodi u decembru", rekao je Visković.

Smatra da je za nas bolje da se što ranije otvori, jer mi često neke stvari radimo pod pritiskom, pod obavezom.

"Mislim da se u takvim situacijama može možda i više postići nego kada se radi ovako", rekao je Visković i dodao da je jedan od onih koji smatraju da je "za nas zaista cilj da ostvarimo reforme, a ne da što pre uđemo u Evropsku uniju".

Visković je ocenio da su "poglavlja 23 i 24 naravno ono što je ključ", ali da misli da se "može očekivati da se otvore neka druga poglavlja, kao što su obrazovanje, nauka i slično u kojima se vrlo lako i brzo može ostvariti rezultat".

"Veće šanse za promenu politike prema Srbiji ako Tramp pobedi"

Visković je ocenio da se posle predsedničkih izbora u SAD, koji će se održati u utorak, u odnosima sa Srbijom "velike promene neće dogoditi", ali da bi šanse za neke promene bile moguće pre ako pobedi Donald Tramp.

Naveo je da bi, uopšteno gledajući, "promena bila i u tome kada bi pobedila (demokratska kandidatkinja) Hilari Klinton kao prva žena predsednik".

Visković misli da "(republikanski kandidat) Donald Tramp, uz sve poštovanje prema njemu, ipak neke stvari u predizbornoj kampanji govori koje se niti mogu realno ostvariti niti će on kao predsednik biti toliko moćan da može takve promene da ostvari".

"Naravno, ukoliko on pobedi, šanse za neke promene su veće, ali mislim da se suštinska američka spoljna politika, posebno prema našem regionu, neće bitnije promeniti", rekao je Visković.

Dodao je da "može doći po nekih finesa, do nekih nijansi, ali ono što je njihova suština ostaće i nadalje".

Trodnevni seminar na Kopaoniku organizuje Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) i Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji i Balkanskog fonda za demokratiju (BTD).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара