Sastanci srpskog premijera u Rigi

Premijer Srbije razgovarao je u Rigi, u odvojenim susretima, sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i sa premijerkom Poljske Beatom Marijom Šidlo.

Aleksandar Vučić je u glavnom gradu Letonije razgovarao sa kineskim premijerom Li Kećangom, kao i sa drugim kolegama.

Premijer je sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovim razgovarao, kako je saopšteno, o odnosima dveju zemalja, izgradnji gasnog interkonektora i zvaničnoj poseti bugarskog premijera Srbiji, tokom koje bi se sastali i sa predstavnicima bugarske manjine.

Tokom susreta, premijeri Vučić i Borisov razgovarali su i o izgradnji infrastrukturnih projekata i završetku auto-puta Beograd-Sofija, koji bi povezali dve zemlje i time omogućili bolju trgovinsku razmenu.

Tema današnjeg susreta dvojice zvaničnika bila je i situacija u regionu, kao i migrantska kriza i evropski put Srbije.

Sa predsednicom vlade Poljske Beatom Marijom Šidlo, premijer Vučić je razgovarao o saradnji Poljske i Srbije sa Kinom, ali i o bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

"„Srbija je najvažniji partner Poljske u regionu Zapadnog Balkana", istakla je poljska premijerka, a premijer Vučić izrazio nadu da dve zemlje mogu da dostignu trgovinsku razmenu od jedne milijarde evra.

Šidlo je dodala da je uspeh poljsko-srpskog foruma dokaz koliko su odnosi dve zemlje dobri.

"Srbija uvek može da računa na našu podršku u pregovorima sa EU i nadam se da će taj proces brzo i uspešno biti okončan“", istakla je Šidlo i izrazila uverenje, kako je saopšteno, da dve zemlje u ekonomskoj saradnji mogu mnogo više da postignu.

Pozvala je premijera Vučića da sledeće godine poseti Poljsku, što je srpski premijer prihvatio.

Premijer Vučić izrazio je nadu da će unapređenje ekonomske saradnje uslediti vrlo brzo, s obzirom na veliko interesovanje poljskih firmi da investiraju u Srbiju.

"„Nadam se da možemo da dostignemo trgovinsku razmenu od jedne milijarde evra", istakao je premijer Vučić.

Poljsku premijerku je obavestio o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine.

Srpski premijer je naglasio da Srbija i Poljska nemaju otvorenih političkih pitanja i zahvalio se na podršci Poljske evropskom putu Srbije.

Dodao je da se Srbija zalaže za stabilnost Zapadnog Balkana, jer je to najvažniji uslov za ekonomski napredak regiona.

Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti turizma, koja do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou, mada postoji veliko interesovanje u obe zemlje.

"Od vas možemo da naučimo mnogo, pogotovo o ekonomskim reformama i napretku koji ste postigli u poslednjih 10 godina", naglasio je premijer Vučić.

Predsednica Vlade Poljske pohvalila je angažovanje Srbije tokom migrantske krize, ali i ulogu Srbije u zaštiti granica i očuvanju opšte bezbednosti u Evropi.

Predsednik srpske vlade razgovarao je u Rigi i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Vučić boravi u Rigi gde učestvuje na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 5. i 6. novembra.

Premijer Vučić će učestvovati i na Poslovnom forumu, na kome će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, saopštila je Vlada.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво