Davenport: Srbija ima svoju spoljnu politiku

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da Srbija ima svoju spoljnu politiku, kao i da za sada EU ima dobre kontakte i razgovore sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Davenport je naglasio da postoji očekivanje od svake zemlje kandidata da harmonizuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU do trenutka pristupanja.

"Što se tiče svake zemlje kandidata, očekuje se da će zemlja kandidat harmonizovati svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU do trenutka pristupanja. Za sada imamo dobre i redovne kontakte sa MSP i redovne razgovore na svaku temu", rekao je Davenport u Novom Pazaru.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Davenport je rekao da je Evropska komisija dala svoje preporuke zemljama članicama EU kada je reč o otvaranju Poglavlja 5, koje se tiče javnih nabavki.

Dodao je da EU očekuje da Vlada Srbije predstavi svoj pregovarački stav u vezi sa još 15 poglavlja.

"Sve ide kao što treba", istakao je šef Delegacije EU i dodao da su dalji koraci na zemljama članicama EU.

Podsetio je da je Srbija otvorila četiri poglavlja i dodao da se sada radi na primeni akcionih planova.

Podrška EU za mlade preduzetnike u Novom Pazaru

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je mladim preduzetnicima u Novom Pazaru ugovore o donaciji u iznosu od 183.000 evra za pokretanje sopstvenog biznisa.

Uz finansijsku podršku Evropske unije i švajcarske vlade 22 mlada preduzetnika i preduzetnice iz Novog Pazara moći će da pokrenu svoja preduzeća.

Mikro, mala i srednja preduzeća najbolji su motor za rast i kreiranje novih radnih mesta, rekao je Davenport.

Istakao je da je ohrabren time što je razvoj tih preduzeća prioritet opštine, grada i Vlade Srbije, navodeći da je to jedan od najvećih prioriteta programa EU, naročito Evropskog progresa, koji finansiraju Evropska unija i vlada Švajcarske.

"Ta oblast će biti u žiži naše pažnje i kad je reč o nastavku saradnje u regionu", poručio je Davenport.

Naveo je da je o podsticajima za lokalnu privredu razgovarao i sa gradonačelnikom Novog Pazara, te da je posetio i sajam obuće u tom gradu.

"Drago mi je što smo mi kroz program 'Progres' bili u prilici da podržimo perspektivna mala preduzeća i da kroz ovaj program imaju pristup najnovijoj tehnologiji koju koristi čak i 'najk'", rekao je Davenport.

Šef delegacije EU rekao je da će se program "Progres" nastaviti i u 2017. godini.

Upitan koji je najjednostavniji način da se dođe do evropskih fondova, Davenport je rekao da EU pre svega radi sa partnerima u Vladi i civilnim društvom, ali da ima programa za koje svako ima pravo da aplicira ukoliko ispunjava određene kriterijume i očekivanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво