Bivši zamenik šefa CIA za Balkan: Diplomatama nije posao da naređuju

Bivše diplomate po pravilu otvorenije govore o očekivanjima svojih zemalja od zemlje u kojoj službuju. Više govore i o izazovima i preprekama. U Beogradu je tokom proteklog vikenda održan skup na kojem se otvoreno razgovaralo o evrointegracijama, dilemi Zapad–Istok, NATO-u.

Problemi sa kojima se suočavaju zemlje Balkana ne mogu se rešiti pojedinačno, već isključivo zajednički – saglasni su učesnici konferencije Evropskog centra za mir i razvoj, posvećene regionu i izazovima globalizacije. Bivši zamenik šefa CIA za Balkan ocenjuje da dilema Istok–Zapad nije realna.

"Izaberite sve! Premijer Vučić to pokušava. Apelujem na Vladu Srbije da se ne povinuje pritiscima kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji. To nije u interesu Srbije. Imajte odnose sa Rusima, sklopite ekonomske sporazume, nemojte prodavati imovinu, gradite partnerstvo", napominje bivši zamenik šefa CIA za Balkan, Stiven Mejer.

Nada se da će lideri regiona sesti za sto i dodaje da je najbolje da se Amerikanci drže dalje od tih razgovora, da kažu američkim ambasadama u Sarajevu i Beogradu da se drže po strani.

"Isto uradite i sa Rusima, Britancima, Nemcima, sa svima koji žele da naređuju u regionu. Recite diplomatama da gledaju svoja posla. Nije im posao da naređuju", ističe Mejer.

Kad Crna Gora ima vojne vežbe sa NATO-om, a Srbija pored ostalih sa Rusima – bivši američki vojni diplomata Džon Mareska ne vidi problem. NATO nije kadar da sam rešava probleme globalizacije.

"Uveren sam da NATO, Evropa i zemlje regiona moraju da sarađuju sa Rusijom jer je ona sused. Rusija ima snažne političke i diplomatske kapacitete, koji su važni za Evropu i ovaj region. Bez Rusije ili još gore – sa Rusijom na suprotnoj strani – teško je naći rešenje", navodi bivši zamenik ministra odbrane SAD, Džon Mareska.

Da li aktuelne krize Unije – Bregzit i migrantska kriza – mogu da ugroze proširenje, odgovara nemački diplomata.

"Nisam čuo nijednog evropskog političara da kaže da treba blokirati proširenje Evropske unije. Pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom se nastavljaju. Proširenje Unije se nastavlja, pa niko ne treba da preuveličava uticaj aktuelnih kriza na taj proces", ukazuje bivši direktor Direkcije za Zapadni Balkan, Rajnhrad Pribe.

Većini balkanskih zemalja na skupu je poručeno da njihovi ekonomski problemi mogu da uspore put ka Uniji, ali ne i da ga zaustave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво