Miščević: Zainteresovani smo za još tri poglavnja do kraja godine

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević rekla je da je Srbija zainteresovana da do kraja godine otvori još tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji. Nevela je i da će ključni izazov za to biti sprovođenje obaveza iz poglavlja 23 koje se odnosi na vladavinu prava.

Na konferenciji "Implementacija aktivnosti predviđenih akcionim planom za poglavlje 23", Miščevićeva je rekla da se u ovom momentu u Savetu EU nalaze tri poglavlja, a to su poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke, kao i poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke, istraživanja, obrazovanja i kulture.

"Jako smo zainteresovani da ta poglavlja otvorimo do kraja godine", naglasila je Miščevićeva.

Dodala je da se 9. novembra očekuje izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, navodeći da tog izveštaja sledeće godine neće biti, već da će naredni izveštaj uslediti 2018. godine.

Govoreći o ključnim izazovima u sprovođenju obaveza iz poglavlja 23, Miščevićeva je navela da će izveštavanje o sprovođenju akcionog plana za to poglavlje biti krajem januara, te da će Srbija dva puta godišnje o preduzetim aktivnostima na sprovođenju akcionog plana za poglavlje 23 izveštavati Evropsku komisiju.

Prema njenim rečima to izveštavanje Evropske komisije kao i unutrašnji mehanizmi za praćenje sprovođenja obaveza iz akcionog plana jeste toliko često da se neće desiti da neke od stvari ne budu primećene u slučaju kašnjenja u ispunjavanju obaveza, kao i konstatovanje napretka.

Miščevićeva je istakla da su ključni izazovi praćenje rokova za ispunjenje obaveza.

"Nama je važno da mere koje smo preduzeli ispunjavamo u rokovima. Upozorenje civilnog društva da se negde kasni je važno i to ćemo poslušati", naglasila je Miščevićeva.

Smatra da je bitno da državni organi zajednički rade sa civilnim društvom na kvalitetu dokumenata koji se odnose na sprovođenje aktivnosti iz akcionog plana.

"Prava uloga civilnog društva je da nadzire i sprovođenje mera iz akcionog plana", zaključila je Miščevićeva navodeći da je na putu ka EU saradnja izvršne i zakonodavne vlasti sa civilnim društvom standard.

Kako je navela, državni organi su transparentni i otvoreni u davanju mišljenja na argumentaciju civilnog društva, te da to mora biti obostrani proces.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво