Stefanović: Završeno veštačenje, nađeni DNK tragovi tri lica

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je završeno veštačenje i da na oružju pronađenom u blizini porodične kuće premijera Vučića postoje DNK tragovi najmanje tri lica, javlja izveštač RTS-a. Otkriveno je i da je "zolja" proizvedena za vreme bivše Jugoslavije, verovatno na teritoriji Srbije i da je dospela u Doboj. Istraga se nastavlja.

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da je reč o takozvanim mešanim DNK tragovima.

Odgovarajući na pitanje poslanice Nove Srbije Dubravke Filipovski, ministar je rekao da je veštačenje pokazalo da postoje tragovi tri lica na ručnom bacaču, ručnim bombama i na municiji.

Objasnio je da su tragovi jedni preko drugih i dodao da je u tom slučaju veoma teško utvrditi ko je doneo oružje, jer je teško izolovati jedan DNK uzorak i koristiti ga za upoređivanje.

"Ono što može da se uradi je da se upotrebom drugih istražnih metoda dođe do uzorka koji može da se poredi", rekao je Stefanović i dodao da će, ako se dođe do tog uzorka, on biti upoređen sa onim koji je pronađen na oružju.

Ministar je istakao da će policija učiniti sve što može da reši taj slučaj, ali i dodao da ne može da kaže da je taj slučaj jednostavan i da će ga lako rešiti.

Naglasio je da se nastavljaju dalja veštačenja i dodao da postoje lica za koje se sumnja da mogu učestvovati u rasvetljavanju događaja.

Ministar je istakao da država neće dozvoliti da neko pokuša da ugrozi nacionalnu bezbednost niti bilo čiju bezbednost.

Kako je rekao, istraga se intenzivno nastavlja. Otkriveno je da je "zolja" proizvedena u jednoj od fabrika namenske industrije, verovatno sa teritorije Republike Srbije, za vreme bivše Jugoslavije, i da je dospela u Doboj.

Prema njegovim rečima, dve ručne bombe su proizvedene van Srbije, u nekoj od fabrika bivše Jugoslavije, i nema informacija gde su završile, dok su dve ručne bombe dospele u okolinu Sarajeva 1991. godine, odakle su stigle na teritoriju Srbije. 

"Više pravaca istrage" 

Stefanović je rekao da postoje dva ili tri moguća scenarija iz kojih se mogu zaključiti pravci daljeg rada, a da policija ne isključuje ni jedan. 

Ministar je naveo da je malo verovatno da je oružje slučajno doneto u šumu da bi se tu odložilo, da postoji nekoliko scenarija o tome šta se desilo i ponovio da se istraga nastavlja.

Stefanović je novinarima u parlamentu ponovio da je DNK analiza završena, a sada će se istražiti da li se radi o licima koja su došla sa teritorije BiH i RS i da li su tim oružjem pokušala da ugroze bezbednost premijera ili nekog drugog lica.

"To je jedan od pravaca istrage", rekao je Stefanović.

"Takođe, istražiće se da li se radi o ljudima sa teritorije Srbije koji imaju vojno i ratno iskustvo, iskustvo u upotrebi takvog naoružanja, i to je drugi mogući scenario istrage", rekao je Stefanović i dodao da se razmatra još par mogućih pravaca.

Dodao je da je "stvar svakako složena" i da sam pronalazak naoružanja nije dobar, ističući da će i druge službe analizirati svaki podatak koji je otkriven u prethodna dva dana.

Stefanović nije mogao da precizira kada će se doći do nekih rezultata, ali je istakao da će biti učinjeno sve da se otkriju lica koja su imala kontakt sa tim naoružanjem i da se istraga proširi.

Na pitanje da li će sada biti podignut nivo bezbednosti premijera, Stefanović je odgovorio da je to posao nadležnih službi koje se time bave.

"Ovde se pre svega radi o potrebi za snažnijim kontraobaveštajnim i obaveštajnim radom koji treba da otkrije gde stoje izvori ovakvog delovanja", podvukao je Stefanović.

Za sada nema dovoljno podataka koji bi mogli da ukažu o čemu se konkretno radi, da li je nešto planirano, ali se svakako isključuje mogućnost da je oružje na lokaciji u Jajincima slučajno ostavljeno, zaključio je Stefanović.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da veruje bezbednosnim službama i Srbiji, ali da se plaši da će se teško otkriti ko su lica koja su donela oružje u šumu u blizini njegove porodične kuće i u koje svrhe je to urađeno. 

"Nema informacija o krivici ili nevinosti Dikića"

Ministar Stefanović je govorio i o slučaju hapšenja državljana Srbije u Crnoj Gori. Rekao je da nema informacija o krivici ili nevinosti bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića, i dodao da će Srbija tražiti da njegovo zdravstveno stanje bude zaštićeno.

Stefanović je rekao da je penzioner MUP-a Dikić sada i formalno-pravno gledano šef političke stranke i do sada se, kako je rekao, nije žalio na uslove u zatvoru i na tretman prema njemu.

Dikića su, kaže Stefanović, posetili predstavnici ambasade Srbije u Podgorici, kojima je on preneo sa kim je sve razgovarao, ko je bio kod njega, počev od Tužilaštva Crne Gore do drugih organa.

"Izneo je svoj stav i mi ćemo nastaviti da pratimo taj proces koji se odvija u drugoj zemlji", rekao je Stefanović.

Navodeći da Srbija nema nikakvu informaciju koja bi bila presudna da se danas odlučuje o njegovoj krivici ili nevinosti, Stefanović je dodao da će se u međuvremenu tražiti da njegovo zdravstveno stanje bude zaštićeno.

"Srbija treba svim svojim građanima da pruži pomoć i kada su krivi i kada nisu. Moramo da štitimo interes naših državljana", zaključio je Stefanović.

"Srbija neće dozvoliti mešanje sa strane"

Ministar Stefanović je na sednici odbora rekao da Srbija neće dozvoliti bilo kakvo mešanje u unutrašnje stvari, sa koje god strane sveta da dolazi, "jer je suverena zemlja i to će i ostati".

Poručio je da ne postoji niko ko može da pozove bilo koga u državi, pogotovo ne iz neke ambasade, i da traži da "neko bude gonjen ili ne bude gonjen".

Ministar je to izjavio odgovarajući na pitanje člana odbora Momčila Mandića iz SRS-a, koji je ukazao da se vrlo često govori "o kriminalu Zorana Živkovića, Ćedomira Jovanovića, Dušana Petrovića, a da postupka protiv njih nema".

"Zašto se ne povede postupak, ili da se puste na miru ili da se utvrdi krivica. Da li je istina da je poziv iz američke ambasade sprečio hapšenje zbog krađe pšenice iz robnih rezervi?", pitao je on.

Stefanović je kazao da neće dozvoliti bilo kakvo strano mešanje, ali da je uveren da je toga bilo ranije, i da je bilo situacija u kojima je u prošlosti dolazilo do zastarevanja postupaka.

"Neki od njih su mogli da se vode 2004, 2005,... 2010. godine, pa se nisu vodili i nastupilo je zastarevanje i mnogi su zbog toga danas na slobodi, a jasno je da je bilo elemenata za krivično delo", rekao je Stefanović.

"Ne bih mogao da kažem više detalja. Protiv nekih lica su se vodile istrage, protiv nekih se vode, protiv nekih se nisu vodile ili su se vodile u prošliosti i nisu dale rezultat", naveo je ministar.

"Nekima je policijsko obezbeđenje statusni simbol"

Neka štićena lica ne žele da se odreknu policijskog obezbeđenja iako bezbednosne procene pokazuju da im više nije ugrožena bezbednost, kaže Stefanović.

Odgovarajući na pitanja članova odbora iz SRS-a, rekao je da je za neka štićena lica koja godinama imaju policijsko obezbeđenje ono postalo statusni simbol i ne žele da se odreknu te "privilegije".

Kako je naveo, neke od tih osoba su pretile da će otići u medije i ispričati da im je ukinuto policijsko obezđenje, te da su zbog toga ugrožene.

"Jedan deo štićenih lica je ugrožen i treba im zaštita, ali kod nekih ljudi je to postao statusni simbol", primetio je Stefanović, dodajući da takvi žele da imaju "policajca, vozača i tegljača za pijacu".

Naveo je da policijsko obezbeđenje štićenog lica mnogo košta državu, uključujući na primer i velike troškove njegovog odlaska na jednomesečni letnji odmor, kada za obezbeđenje mora da se plati skup hotel u kome odseda i lice koje je zaštićeno.

Povodom curenja informacija stranim službama, te preispitivanja metodologije rada Unutrašnje kontrole MUP-a, o čemu je govorio član odbora iz PUPS-a Borisav Kovačević, Stefanović je najavio da će tom sektoru biti omogućena primena specijalnih mera u kontroli pripadnika MUP-a, od njihovog učešća u kriminalu do odavanja tajni pripadnicima stranih službi.

Stefanović je rekao da će to biti omogućeno izmenama Pravilnika koje MUP priprema.

Kako je naveo, nemoguće je opravdati policajca koji se sastao sa narko-dilerom, ali je dodao da to po zakonu nije krivično delo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво