Dačić: Uložićemo maksimum za dijalog sa Prištinom

Beograd će uložiti maksimum napora za dijalog sa Prištinom, ali Srbiju nećemo dati nizašta, poručio je lider SPS-a i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, navodeći da u tome postoji apsolutna saglasnost sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi smo za stabilnost, uložićemo maksimalno za dijalog, ali Srbiju nećemo dati nizašta, jer mi smo Vlada Republike Srbije. U tom smislu postoji apsolutna saglasnost i jedistvo između Aleksandra Vučića i mene, odnosno između SNS-a i SPS-a", rekao je Dačić na obeležavanju 26 godina od osnivanja Gradskog odbora SPS-a Beograda koje je održano u Lazarevcu.

Navodeći da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane poteze, Dačić je rekao da ga je lider LDP Čedomir Jovanović “prozvao” da Srbiju vraća unazad i traži da se Srbija izjasni da li Rusija ili EU, te da su ti zahtevi naručeni sa zapada.

"Čedo, nemoj da se čikaš. Ako ćeš to pitanje da staviš na referendum, svi znaju kakav će biti odgovor. Gde on živi i za koga radi", naveo je Dačić.

Kako je rekao, Srbija ima mogućnost da njeni prijatelji, Kina i Rusija, stave veto na ulazak Kosova u UN.

"Rusija treba da stavi veto na ulazak Kosova, a mi kako kaže Čeda, treba da uvedemo sankcije Rusiji. Ne priča on protiv Rusije nego protiv Srbije, jer taj potez znači da će Kosovo da uđe u UN", rekao je Dačić.

Predsednik SPS-a smatra da su takvi zahtevi naručeni od zapadnih zemalja da bi se Srbija odvojila od Rusije, i to ne zbog Rusije, nego da bi se lakše rešio problem Kosova i Metohije.

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova, kaže da su rezultati saradnje sa SNS-om to što je stvorena stabilna Srbija, te da su otvoreni pregovori o članstvu u EU.

Nije samo cilj, kaže Dačić, da Srbija uđe u EU, nego da se zaštite naši nacionalni i državni interesi.

Govoreći o smanjenju deficita, Dačić ocenjuje da su uštede i ono što je zarađeno veliki uspeh, te da zato sada ima novca za povećanje plata i penzija.

Dačić navodi i da je povećanje primanja pojedinačno malo, ali da je to velika stavka u budžetu.

Prema njegovim rečima, sada prioritet Vlade mora biti rast BDP-a, nova radna mesta i nove perspektive.

Govoreći o 26 godina postojanja SPS-a, Dačić ističe da ta stranka mora da nastavi da se reformiše, da je u političkom smislu 26 godina brzo prošlo i da je stranka izvukla pouke, te da se socijalisti ponose rezultatima ostrvarenim u protekle četiri godine u koaliciji sa SNS-om.

Dačić kaže da se ne živi od prošlosti i “pehara” koji je nekada ta stranka osvajala, te da je socijalistima potrebna vizija kakva Srbija treba da bude, kao i političko savezništvo na tom putu.

"“Mi ne volimo baš mnogo promene. Promene su đavolsko delo, govorio je prorok Muhamed, ali moramo da se menjamo da nas ne promene"”, poručio je Dačić funkcionerima SPS-a i članovima stranke u Domu kulture u Lazervcu.

Lazarevac je simbol novog SPS-a

Predsednik beogradskih socijalista Nikola Nikodijević poručuje je da je Lazarevac simbol novog SPS, njegove politike i nove energije.

"Malo šta traje u Srbiji 26 godina", rekao je Nikodijević i poručio da SPS nikada nije izdao svoje ideje i običnog čoveka koji je, kaže, uvek bio u centru politike te stranke.

Samo ono što je dobro može da traje, rekao je Nikodijević.

Nikodijević je naveo da je SPS menjajući sebe, uspeo da menja i Srbiju, ali da su njegovi članovi ostali časni i pošteni.

Navodeći da se SPS zalaže za socijalnu pravdu, Nikodijević je naveo da se SPS-u upućuju kritike da ne vodi dovoljno računa o tom pitanju, ističući da poenta nije da se povećaju socijalna davanja, nego da se smanji broj socijalnih slučajeva.

Nikodijević, koji je i predsednik Skupštine grada, kaže da je ponosan na politiku koju sprovodi vlast u Beogradu, jer je mnogo postignuto kada je reč o novim fabrikama i smanjenju nezaposlenosti, te zbog velikih infrastrukturnih projekata koji se realizuju.

Potpredsednik SPS Aleksandar Antić rekao je da je današnji dan kada se obeležava 26 godina od osnivanja Gradskog odbora socijalista dokaz da je SPS ozbiljna organizacija koja će trajati, kao i da je članstvo sačuvalo SPS i da je članstvo ključna snaga koja je održala tu stranku.

Antić je iskazao veliko poštovanje prema lideru SPS Ivici Dačiću za koga je rekao da je udahnuo novi život SPS-u, kao i da je svojom mudroom politikom održao "naš brod".

Na proslavi SPS u Lazarevcu, pored brojnih funkcionera SPS, među kojima i Predrag Marković i Branko Ružić, bili su i potpredsednik Jedinstvene Srbije Petar Petrović, dugogodišnji koalicioni partner SPS, potpredsednik Gradskog odbora SNS Milosav Miličković i predsednik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić.

Miličković je rekao da poslednje četiri godine saradnje SNS i SPS treba da budu na ponos Srbiji, navodeći da je posle teških mera štednje koje su smanjile deficit u budžetu, došlo vreme za nova ulaganja u razvoj i nastavak ekonomskog napretka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво